Израелци не одустају од слетања на Месец, поново граде летелицу

Израелска свемирска компанија SpaceIL одлучила је да изради други ландер након што је први уништен приликом прошлоседмичне мисије на Месецу, пише Кликс.
e
Фото: pixabay.com

Ову одлуку најавио је израелски предузетник Морис Кан који је водио прву SpaceIL-ову мисију. Међутим, није прецизирано када ће други ландер бити послан на наше најближе небеско јело.

"У светлу подршке коју имам из целог света, и дивних порука охрабрења и узбуђења, одлучио сам да ћемо заиста успоставити  Берешит Штајим. Ми ћемо изградити нову свемирску летелицу", казао је Кан.

Берешит, што значи генеза на хебрејском, име је првог ландера који је ударио у површину Месеца и слупао се приликом своје мисије. Ландер је 11. априла пришао веома близу лунарне површине, али је мисија пропала неколико тренутака пре него је успео да додирне површину Месеца.

Како су појаснили Израелци, током лета појавила се техничка грешка због које се мотор ландера искључио. Ландер је поново брзо покренуо мотор, али било је прекасно за успешно слетање. Берешит је пришао Месецу пребрзо и претпоставља се да је ударио у лунарну површину.

Да је Берешит успео да слети на Месец, то би био велики успех за Израелце и компанију SpaceIL. Израел би постао четврта земља које је успела спустити летелицу на лунарну површину, заједно са Сједињеним Америчким Државама, Русијом и Кином. Међутим, јасно је да Израелци не одустају од свог похода на Месец.

EUR/RSD 117.5890
Најновије вести