Маск купио Твитер за 44 милијарде долара

ВАШИНГТОН: Борд директора Твитера одобрио је продају компаније милијардеру Илону Маску за 44 милијарде долара, саопштила је та компанија.
m
Фото: Tanjug (Patrick Pleul/ Pool Photo via AP)

Овим договором једна од најутицајнијих друштвених мрежа на свету у потпуности прелази под контролу најбогатијег човека на свету према листи Форбса.

Извршни директор Тесле и СпејсЕкса постао један од највећих акционара. Маск је протеклих дана у више наврата истицао да је његов циљ да ојача слободу говора на платформи и да "откључа" изузетан потенцијал Твитера, подсећа Си-Ен-Ен.

Он је у понуди Твитеру навео да је схватио да Твитер мора да се трансформише у приватну компанију како би се остварио његов циљ да та друштвена мррежа постане платформа за слободу говора.

Инвестирао сам у Твитер јер верујем у његов потенцијал да буде платформа за слободно изражавање широм света и верујем да је слобода говора друштвени императив за функционисање демократије. Међутим, пошто сам уложио у компанију, схватио сам да она нити тежи нити служи том друштвеном императиву, написао је Маск.

До договора је дошло четири дана након што је Маск представио финансијски пакет којим ће подржати аквизицију. То је навело одбор Твитера да озбиљније схвати понуду, а многи акционари тражили су од компаније да не допусти да прилика за договор измакне.

Пре мање од меасец дана Маск је постао један од највећих акционара Твитера, а понуђено му је и место у одбору, што је он одбио.

Он је 14. априла изненадио је индустрију понудом да купи Твитер за 41 милијарду долара.

Маск је прошле недеље истакао да је припремио 46,5 милијарди долара за куповину компаније.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести