Маск: За први град на Марсу 1.000 свемирских брoдова и 20 година

ВАШИНГТОН: Директор компање за свемирску технологију Спејс екс Илон Маск објавио је да ће му бити потребно 20 година и 1.000 свемирских бродова како би направио град на Марсу, што је његова дугорочна визија.
1
Фото: Lee Rosario from Pixabay

Одговарајући обожаватељима на Твитеру Маск је навео да ће Спејс екс, према његовим проценама, морати да изгради око 1.000 свемирских бродова који ће превозити терет, инфраструктуру и посаду на Марс током 20 година, с обзиром на то да планетарно поравнање омогућава лет на Марс само једном у две године.

Маск је недавно, на прослави Дана америчког ратног ваздухопловства у Калифорнији рекао да су његови трошкови лансирања од само око два милиона долара по лету свемирског брода, као и да је коначни циљ постављање "самоодрживог града на Марсу."

Он се осврнуо и на краткорочне потенцијале за свемирске бродове, који ће бити дизајнирани за поновно коришћење, а у идеалном случају моћи ће да лете до три пута дневно, преноси Пословни.хр.

То износи више од 1.000 летова годишње по свемирском броду, па ће тако моћи да се лансира више од 10 милиона тона опреме и залиха у орбиту годишње.

Данашњи капацитети свемирских бродова и стотињак ракета Фалкон подразумевају око 500 тона годишње, што значи да има још пуно посла.

Наравно, да би се на Марсу поставио трајни, одрживи град, тамо мора прво да се стигне са посадом.

Између постоји још један корак између тога, а то је слетање астронаута на Месец.

НАСА је поставила 2024. годину као свој циљ, а Спејс екс се нада да ће брод тамо спустити већ 2022. године како би помогао у припремама за слетање НАТО.

(Крај) ску/џ

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести