МАСКОВ НЕУРAЛИНК ПОЧИЊЕ УГРАДЊУ ЧИПОВА У МОЗАК, траже се добровољци за ЕКСПЕРИМЕНТ

Компанија Неуралинк Илона Маска најавила је да почиње са прихватањем апликација до људи вољних да им њихов експерименталини Н1 компјутерски интерфејс буде имплантиран у мозак.
mozak pixabay
Фото: pixabay

PRIME (скраћено од Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface – српски: Прецизни роботички имплантирани мождани компјутерски интерфејс) привукао је интересовање због чињенице да је првенствено намењен људима са квадриплегијом (услед оштећења кичмене мождине), као и оболелима од АЛС-а (амиотрофичне латералне склерозе).

А да би се неко одлучио за експерименталну примену ове технологије мораће да има најмање 22 године, као и доследног и поузданог неговатеља.

Маск је 2022. године најавио своју намеру да уређај имплатира у сопствени мозак, али је ипак мало вероватни да би он сам могао на буде међу првима који ће то урадити.

Неуралинк је настао 2016. године са циљем да развија технологију која повезује људски мозак и компјутерски интерфејс у систем који омогућава људима са неуролошким обољењима да комуницирају са и да могу да контролишу различите уређаје.

Тако би, на пример, особа оболела од парализе потенцијално могла да користи свој паметни телефон тако што ће замислити своје покрете руком. Међутим, на дуже стазе, увек амбициозни Маск сугерише да би технологија чак могла да унапреди људким мозак "супер когницијом".

Неуралинк сада жели да тестира и евалура ефикасност и безбедност употребе PRIME-а, односно његовог Н1 импланта и Р1 хируршког робота, преноси дигиталтрендс.

Компанија, такође, жели да процени почетну функционалност свог можданог компјутерског интерфејса (BCI – brain-computer interface) у омогућавању оболелима од парализе да контролишу различите уређаје путем својих мисли.

Примарни циљ BCI-ја је, како кажу, да "омогући људима способност да контролишу курсор или тастатуру компјутера служећи се само својим мислима".

И друге компаније развијају сличне компјутерске технологије, па је тако BrainGate успео да омогући човеку оболелом од парализе да комуницира путем својих мисли претварајући свој замишљени рукопис у текст.

Мондо/Смартлајф

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести