На Месецу ће правити ваздух од прашине

Ако човек жели да дугорочно буде присутан на Месецу, за то ће му бити потребан, осим ракетног горива, и ваздуха који може да удишеи, а ЕСА је пронашла начин како да произведе обоје користећи само ресурсе које даје Месец.
mesec
Фото: pixabay.com

ЕСА (European Space Agency) спроводи пилот пројект постројења које претвара Месечеву прашину, за сада симулацију исте, у кисеоник који се може користити за производњу ваздуха и горива.

Техника која се примењује у овом прототипу постројења издваја велике количине кисеоника из реголита, Месечеве подлоге, користећи соли растопљене у процесу електролизе, како би њима загревала прашину и из ње, преко соли, преводила кисеоник у стање позитивног иона.

Како се очекује, овај процес би могао додатно да охрабри истраживаче Месеца, јер би осигурао корисне легуре за изградњу насеља, односно за поправке возила, наводи Engadget.

Међутим, много тога је још потребно учинити прије него што овакво постројење стигне на Месец. Пре свега, мора се наћи начин да оно задржава кисеоник у себи, уместо да само испушта гас. Такође, научници би требало да до краја испитају која легура би била најкориснија као нуспроизвод.

Тест постројење, како се очекује, требало би да буде завршено до средине 2020. године, те се стога чини као да је само питање времена када ће истраживачи производити ваздух далеко изван Земље.

EUR/RSD 117.5796
Најновије вести