Најмање 10 хакерских група знало недостатке Мајкрософта

БРАТИСЛАВА: Најмање 10 различитих хакерских група искористило је недавно откривене недостатке софтвера Мајкрософт поште, за нападе широм света, објавила је данас компанија за кибернетичку заштиту ЕСЕТ у блогу.
kompjuter bloger internet pix
Фото: pixabay.com

У објави ЕСЕТ наводи се да већ постоје знаци експлоатације сајбер-криминала, при чему је једна група специјализована за крађу рачунарских ресурса за експлоатацију крипто валуте, преноси Ројтерс.

ЕСЕТ је именовао и девет других група усмерених на шпијунажу за које тврди да су искористиле недостатке да би провалиле у циљане мреже - од којих се неке други истраживачи повезали са Кином.

Мајкрософт је за хаковање оптужио Кину, а кинеска влада пориче било какву улогу.

Занимљиво је да је неколико група изгледа знало за проблеме пре него што их је Мајкрософт објавио 2. марта, наводи Ројтерс.

Бен Рид, директор компаније за кибернетичку безбедност ФиреЕие, рекао је да не може да потврди детаље у поруци ЕСЕТ-а, али рекао је да је његова компанија такође приметила „више вероватно кинеских група“ које користе Мјкрософтове недостатке у различитим таласима.

Из ЕСЕТ-а додају да је „врло необично“ да толико различитих група за сајбер шпијунажу има приступ истим информацијама пре него што буду објављене у јавности.

Нагађа се да су или информације „некако процуриле“ уочи Мајкрософтове најаве или их је открила трећа страна која пружа информације о рањивости сајбер шпијунима, преноси Ројтерс.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести