Нове фотографије с Џејмса Веба: Светло после Великог праска

ВАШИНГТОН: Званичници НАСА наставили су да објављују фотографије са свемирског телескопа Џејмс Веб, пренео је Глас Америке.
n
Фото: Tanjug (NASA, ESA, CSA, STScI via AP)

Реч је највећој и најмоћнијој досад конструисаној свемирској опсерваторији.

Претходно је у понедељак амерички председник Џозеф Бајден објавио прву фотографију у боји са свемирског телескопа Џејмс Веб.

Прва фотографија са свемирског телескопа Веб је историјски тренутак за науку и технологију. За астрономију и истраживање свемира. Америку и цело човечанство, написао је амерички председник на друштвеној мрежи Твитер.

Фотографија је објављена на церемонији у Белој кући на којој је, осим Бајдена, учествовао и администратор НАСА Бил Нелсон.

Снимак, на којем се виде бројне галаксије, представља најдубљи поглед у свемир икада.

На делу фотографије види се и светло из периода недуго после Великог праска, који се догодио пре 13,8 милијарди година, преноси агенција Асошијетед прес.

Бајден је пре објављивања фотографије рекао да се ради о "најстаријем документованом светлу у историји космоса од пре више од 13 милијарди година".

Један од научника на пројекту Џонатан Гарднер истакао је да "Веб може да види уназад, до периода одмах после Великог праска, пратећи галаксије толико удаљене да су светлу биле потребне милијарде година да од тих галаксија стигне до телескопа".

Током наредних неколико дана астрономи ће израчунати колико су старе те галаксије, рекао је прошлог месеца водећи научник Веб пројекта Клаус Понтопидан.

НАСА планира да данас објави још фотографија у пуном колору, а за које наводи да ће приказати пуну снагу телескопа који почиње своју мисију откривања инфрацрвеног универзума.

План је да се уз помоћ телескопа иде толико далеко да ће научници имати увид у ране дане универзума, пре око 13,7 милијарди година и тако добити још јаснију слику ближих свемирских објеката, укључујући и Сунчев систем.

Телескоп вредан 10 милијарди долара са примарним огледалом пречника 6,5 метара лансиран је у децембру 2021. године.

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести