Откривен велики баг у Виндоус 10 оперативим системима

Америчка Агенција за националну сигурност (НСА) открила је велику грешку у оперативном систему Виндоус 10, коју хакери могу искористити за прављење малициозног софтвера који се не препознаје као такав.
hakeri, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Мајкрософт је објавио закрпу уз наводе како нема доказа да су хакери на било који начин користили ову рупу у систему, наводи ББЦ.

Проблем је откривен током конференције за медије НСА-а, а није познато колико дуго је НСА знала за софтверски пропуст пре него што га је открила Мајкрософту.

Брајан Кребс, стручњак за сигурност који је први пријавио ово откриће, открио је да је софтверски гигант најприје послао закрпу огранцима америчке војске и другим корисницима високог нивоа, што довољно говори колико је пропуст застрашујућ.

Проблем је детектиран у основној компоненти Виндоуса познатој као "crypt32.dll", програму који програмерима омогућава приступ различитим функцијама, попут дигиталних сертификата. У теорији, овај програм би могао допустити хакеру да "прокријумчари" малициозни софтвер као потпуно легитиман.

"Проблем је велик, јер утиче на основни криптографски софтвер, који користе оперативни системи Мајкрософта. Иако нема доказа да су хакери користили овај баг, он је велика претња, јер чини кориснике отвореним за низ напада. Нема разлога за панику, једноставно инсталирајте закрпу што пре", каже професор Алан Вудворд, стручњак за сигурност на Универзитету Сари.

"Забрињава и чињеница да ће, чим се сазнање и детаљи о овом багу прошире, многи покушати да га искористе и напасти све компјутере који немају закрпу", додао је.

(klix.ba)

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести