ПОСЛЕ ВИШЕ ОД ПОЛА ВЕКА ОД МИСИЈЕ НА МЕСЕЦ Приватни амерички лунарни лендер Одисеј стигао у лунарну орбиту

Лунарни лендер који је изградила компанија Интуитив машинс са седиштем у Хјустону стигао је данас у лунарну орбиту, што је прва америчка мисија упућена на Месец после више од пола века и први свемирски брод у приватном власништву.
mesec
Фото: pixabay.com

Шестоножни лендер Нова-Ц, назван "Одисеј", ушао је у кружну орбиту 92 километара изнад лунарне површине након што је испалио свој главни ракетни потисник скоро седам минута у једном орбиталном маневру убацивања, саопштила је компанија, пренео је Ројтерс.

Под претпоставком да све иде по плану, очекује се да ће роботска летелица постепено спуштати своју орбиту у наредна 24 сата и слетети у кратер Малаперт А близу јужног пола Месеца сутра поподне, носећи научне инструменте НАСА и технологију.

"Одисеј" је полетео пре шест дана на ракети "фалкон 9" компаније "Спејсекс" Илона Маска из НАСА Свемирског центра Кенеди у Кејп Канавералу, на Флориди.

Ако слетање успе, мисија ИМ-1 би представљала прво контролисано спуштање америчке свемирске летелице на површину Месеца од Апола 17, када је последња мисија НАСА на Месецу са посадом превезла Џина Цернана и Харисона Шмита, који су тамо слетели 1972. године.

То би, такође, означило прво "меко слетање" на Месец икада комерцијално произведеним и управљаним возилом и прво у оквиру лунарног програма Артемис НАСА.

"Одисеј" ће се фокусирати на интеракције свемирског времена са површином Месеца, радио астрономију, технологије прецизног слетања и навигацију.

До данас су свемирске летелице из само пет земаља слетеле на Месец - САД, бившег Совјетског Савеза, Кине, Индије и прошлог месеца Јапана.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести