Тим научника открио минијатурне црне рупе

Научници који проучавају небеска тела у Млечном путу открили су и класификовали нови тип црних рупа. Оне су знатно мање од до данас познатих димензија ових разорних дивова, па и мање од оних за које се мислило да су минијатурне.
svemir pixabay
Фото: pixabay.com

Научници су откриће објавили у угледном листу "Science", а до њега су дошли током својеврсног "пописа становништва" црних рупа у нашој галаксији.

"Постоји цела једна популација коју тек треба да истражимо у нашем походу на црне рупе", рекао је астроном Тод Томпсон, вођа тима истраживача и професор на Универзитету Охајо.

Црне рупе настају од умрлих звезда, а након што оне експлодирају и колабирају креирајући тело са изузетно јаком гравитацијом којој не може побећи ни свјетлост. Неке црне рупе су лоциране у центрима галаксија и чине својеврсни мотор целе галаксије, а неке су рођене у другим деловима ових масивних скупова звезда, преноси klix.ba.

Ипак, нису све мртве звезде постале црне рупе, неке су постале неутронске звијезде. Ове две групе тела који настају смрћу звезда у фокусу су научника. Ипак, чини се да су нешто пропустили.

До недавно се мислило да црне рупе варирају у величини и маси од тела која су четири или пет пута већа од нашег Сунца па до енормних тела која су 30 (па и више) пута већа од нашег Сунца.

Ипак, научници сада кажу да су уочене црне рупе које су 3,3 пута веће од нашег Сунца, до недавно најмања уочена црна рупа била је 3,8 пута већа од Сунца.

Ово је такођер занимљиво због чињенице да се ове минијатурне црне рупе налазе на "прелазу" са неутронских звезда чија је величине око 2,5 пута веће од Сунца.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести