Војаџер забележио буку изван Сунчаног система

ВАШИНГТОН: НАСА летелица "Војаџер 1", најудаљенији објекат у свемиру који је човек икада створио, уочио је звуке у простору изван Сунчевог система и снимио их.
vojadzer, NASA
Фото: NASA

Узрок овог нискофреквентног "брујања" за сада није познат, али се претпоставља да потиче од плазме или међузвезданих гасова.

Један је од два свемирска брода која су лансирана пре чак 44 године, „Војаџер 1“ је 2012. године ушао у међузвездани простор, чиме је постао најудаљенији објекат у свемиру направљен људском руком и сада се налази ван Сунчевог система, а инструменти на свемирском броду ухватили су и снимили константан звук, преноси Индипендент.

Научници сматрају да је највероватније да је у питању бука која долази из простора изван граница нашег система, а верује се да зујање емитују међузвездани гасови или таласи плазме који се налазе у углавном празном простору између звезда.

Звук је веома слаб и монотон, јер се налази у уском фреквенцијском опсегу, рекла је Стела Кох Окер, научни сардник у области астрономије на Корнелу, која је уочила константан звук.

Налази сугеришу да се са међузвезданим гасом догађа много више него што су научници раније мислили. Научници нису сигурни која активност би могла да буде узрок ове буке, али претпостављају да је то можда резултат „термички изазваних осцилација у плазми“.

Истраживачи се надају да ће анализом овог звука доћи до закључака о томе како међузвездани простор „комуницира“ са границом Сунчевог система и како ту границу, познату као хелиопауза, обликује шире међузвездано окружење.

Иако је „Војаџер 1“ сада назамисливо удаљен од нас, чак 22 и по милијарде километара од Земље и не престаје да се удаљава, може да нам пошаље информације.

То је ограничена количина података и истраживачи примају од летелице око 160 битова сваке секунде, што је много мање од 21 килобита које је могао да емитује када је кренуо на пут 5. септембра 1977. године.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести