Закерберг има контролу над три милијарде људи

ЛОНДОН: Марк Закерберг има "једнострану контролу над три милијарде људи" због своје неприкосновене позиције на врху компаније Фејсбук, изјавила је узбуњивачица Френсис Хауген пред британским посланицима и позвала на хитну спољну регулативу како би се уредило и зауздало управљање овом компанијом и смањила друштвена штета.
fejsbuk instagram
Фото: Ilustracija

Хауген, бивша службеница у Фејсбуку који је објавила десетине хиљада компромитујућих докумената о унутрашњем функционисању компаније, допутовала је у Лондон на парламентарно саслушање и том приликом дала квалификовану подршку предлозима британске Владе да се регулише функционисање друштвених медија и приморају се да преузму већу одговорност за садржаје које објављују на својим сајтовима, преноси лондонски дневник ''Гардијан''.

Интерна пословна култура компаније Фејсбук даје приоритет профитабилности на штету утицаја који та платформа шири, упозорила је Хаугенова, истичући да „нема воље у врху компаније да се осигура да ови системи раде на адекватно безбедан начин“.

„Док се не успостави противтежа, овакве ствари ће се радити у искључивом интересу акционара, а не у јавном интересу", истакла је она и упозорила да Инстаграм, који је у власништву Фејсбука а који користе милиони деце широм света, можда никада неће бити безбедан за тинејџере.

У јеку све веће забринутости око утицаја Инстаграма на ментално здравље и опседнутост телесним изгледом међу тинејџерима, Хауген је предочила да су у истраживањима компаније млади корисници апликације поређени са зависницима који се осећају неспособним да се одрекну услуге која их чини несрећним.

„Последње што виде ноћу пре него што оду да спавају јесте да је неко окрутан према њима. Прво што виде ујутру када се пробуде је изјава мржње, а то је много горе”, упозорила је Хаугенова.

Она је указала да је чак интерно истраживање компаније открило да је Инстаграм опаснији од других друштвених медија као што су ТикТок и Снепчет јер је платформа фокусирана на „јавно упоређивање физикуса, телесног, начина живота људи, што је погубно за децу“.

„Дубоко сам забринута да можда не постоји начин да се Инстаграм учини безбедним за 14-годишњаке и искрено сумњам да је могуће учинити га безбедним за 10-годишњаке. Прелазак на системе који су прилагођени људима је најсигурнији начин дизајнирања друштвених медија које смо волели пре него што је уведен алгоритамски ''feed''”, упозорила је узбињивачица Френсис Хауген.

Она је апеловала на Фејсбук да отежа дељење садржаја мржње и дезинформација и фаворизује садржаје који долазе из породице и од пријатеља.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести