У Хрватској на продају приватно острво у Јадранском мору

ЗАГРЕБ: Приватна острва у Јадрану, од којих су држава и локалне власти дигле руке, сада се налазе у огласима за продају.
2
Фото: pixabay.com

Једно од њих је Мали Космач, у Сплитско-далматинској жупанији у малом месту Винишће, које се продаје за 700 хиљада евра, а из агенције за некретнине кажу да би цена могла да порасте и до милион евра, објавила је загребачка тв Н1.

Ово острвце, површине од 5.000 квадратних метара, у приватном је власништву староседеоца из Винишћа, а на продаји је од 2016. године и још увек није нашло новог власника. Из агенције за некретнине кажу да је заинтересованих итекако било, како страних тако и домаћих држављана, али када схвате да просторним планом није дозвољена градња и када се упознају с прописима просторног плана - брзо одустану.

Острво је окружено оштрим стенама, те је због тога на њега немогуће пристати. Из Сплитско-далматинске жупаније наводе да је погодно искључиво за бављење пољопривредом.

Мештани су подељени у погледу продаје, при чему једни сматрају да оно што се мукотрпно стицало не би требало распродавати, нарочито странцима, док други немају ништа против продаје ни против тога да таква имовина "оде" у руке странаца.

Хрватска има 1.244 острва, острваца, хриди и гребена, од чега је 66 насељено. Мала острва су углавном у власништву државе, више од 80 посто, а остатак је у приватном власништву, наводи се у прилогу загребачког студија Н1.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести