Британија: Мајка дојиља оборила рекорд у мешовитој трци на 430 км

ЛОНДОН: Џесмин Перис победила је у трци на 431 километар у Великој Британији, једној од најтежих и најдужих трка у Европи, при чему је оборила рекорд стигавши до крајњег одредишта 12 сати брже од победнике прошлогодишње трке, а успут је четири пута стајала да измлаза млеко из дојки како не би добила маститис.
e
Фото: Youtube Printscreen

Перисова (35) је трку Монтејн спајн - од Дербишира до шкотске границе - истрчала од недеље до среде за 83 сата, 12 минута и 23 секунуде, преноси данас Би-Би-Си.

Учесници су две трећине такмичења трчали у мраку, а правила налажу да носе сами целокупну своју опрему и намирнице, јер немају лични тим за подршку.

Перисова је Би-Би-Сију рекла да је, иако је код куће уочи трке оставила замрзнуто, унапред измлазано млеко за своју бебу од 14 месеци, морала да током трке четири пута празни дојке како би спречила маститис.

"Мислила сам да ћу до почетка трке престати да дојим бебу и покушала сам да дојење прекинем када је имала годину дана, али је за Божић била болесна и морала сам да је ноћу дојим како бих је умирила", објашњава Перисова, која се у трци такмичила током седмодневне паузе у писању докторске тезе.

Каже и да јој је прва ноћ у трци најтеже пала у менталном смислу јер је била далеко од своје ћерке, али да јој је, како је трка одмицала, бивало све лакше.

Наводи да је, у поређењу с другим такмичарима, прошла само с лакшим повредама као што су неколико жуљева на ножним прстима.

Присећа се и да је последњег дана трке имала извесне халуцинације - привиђало јој се прасе, чинило јој се да се дрвеће развлачи, указала јој се кућа поред пута...

"Мислила сам да никада нећу учествовати у овој трци јер сам чула да је право мучење, али је добро је себи поставити изазов. Веома је узбудљиво и зато сам се пријавила", рекла је Џесмин Перис.

Спонзори трке кажу да она није професионална атлетичарка, већ "скромна мама с невероватним талентом и феноменалном снагом, како физичком тако и менталном".

"У овој трци је потукла све, оба пола, и поставила нови рекорд", навели су спонзори, описавши њен успех као једну од најлепших прича у историји овог спорта.

Трка Монтејн спајн је једна од најтежих трка са ултра километражом - зимски планински маратон у којем се трчи без престанка, а такмичари морају да пређу најтеже делове терена у Енглеској.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести