Црној Гори ће недостајати 300 хиљада квадратних метара плаже

ПОДГОРИЦА: Црној Гори ће у наредних пет година недостајати 300 хиљада квадратних метара плажа за главну сезону, наводи се у програму унапређења морског добра.
budva pixabay
Фото: pixabay.com

У студији се наводи да је црногорски обаски појас површине 58 квадратних километара и 2,54 хиљаде километара квадратних акваторијума законом дефинисан као зона морског добра, која као таква ужива посебну заштиту.

"За купање и рекреацију користи се око 270 хектара, које чини 52 квадратна километра природних плажа и 100 купалишта насталих изградњом или адаптацијом да процењеним капацитетом од 300 хиљада истовремених купача", наводи се у програму урађеном за потребе Јавног предузећа за управљање морским добром.

Плаже Црне Горе већ данас су, како се наводи, подкапацитарне у односу на потражњу, преноси РТЦГ позивајући се на писање Побједе.

"Чак и да реални смештајни капацитети не одступају битно од регистрованих, применом стандарда од пет квадрата по кориснику, може се проценити да ће Црној Гори у наредних пет година недостајати минимум 300 хиљада квадрата плажа у главњ сезони."

Та процена укључује додатних 183 хиљаде квадратних метара плажа које су у процесу привођења сврси, али нису познати прецизни подаци или методолошки утемељене процене где још могу да се направе плаже.

Наводи се да притисак на обални простор није једнак - велики притисак је у северним обалним општинама због неприступачне обале, као и у Будви због великог удела туристичког промета, док је посебно повољан у Улцињу.

Поред мањка простора за плаже у програму се наводе и други проблеми морског добра, који се односе на број туриста, преоптерећеност централних градских зона и заузетост залеђа плажа саржајима који нису ни нужни, ни корисни.

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести