ДЕЦА ПОЗНАТИХ БИЗНИСМЕНА ПРЕУЗИМАЈУ ПОСЛОВЕ СВОЈИХ РОДИТЕЉА: Ево ко је директор, а ко још увек мора да учи

Добро је познато да је већина најбогатијих српских бизнисмена свој иметак стекла још деведесетих година, а онда и наставила да гради своје империје и у новом миленијуму.
1
Фото: Youtube Printscreen

Мишковић, Костић, Матијевић, Вукадиновић, Вучићевић, Момировић, само су неке од породица које граде пословање већ годинама у Србији. Многи од њих кренули су од малих бизниса или идеја, али мало је познато да су познати бизнисмени своје пословање пребацили углавном већински на своју децу. Неки управљају у потпуности бизнисима, а неки се још увек за то обучавају. Ово су само неки од њих.

Марко и Ивана Мишковић, деца Мирослава Мишковића

Син Мирослава Мишковића у компанији „Делта холдинг” запослен је од 2015. година као потпредседник. Он се још од 2006. бави трговином, грађевинарством, прометом некретнина и филмском продукцијом и био је оснивач и власник неколико компанија. Иначе је 2004. године дипломирао на Америчком међународном универзитету у Лондону, смер менаџмент.

Остварио се и као продуцент, а интернационално најпознатији наслов на ком је радио је филм „Кориолан” у којем су главне улоге носили Рејф Фајнс и Џералд Батлер. Радио је и на серијама „Убице мог оца“, „Државни службеник“, филмовима „Заспанка за војника“, „Хероји Халијарда” и другим.

Марко је био и у управљачкој структури Црвене звезде од 2006. до 2009. Финансирао је тај клуб и био његов потпредседник. Осим тога, био је и на челу „Напретка” из Крушевца од 2012. до 2020. године, а вратио се на чело тог крушевачког клуба 2022.

Дуже време је у браку са познатом поп певачицом Јованом Николић, која често качи фотографије из њиховог приватног живота. 

Марко је са својим оцем био у центру пажње јавности и медија и током судског процеса. Њих двојица су, наиме, 2019. године осуђени због пореске утаје - Мирослав на две и по године затвора, а Марко на годину кућног притвора. Три године касније апелациони суд их је ослободио оптужби.

Маркова сетра Ивана Мишковић Карић удата је за Горана Карића. Генерална је директорка Делта фондације, али и Одељења за друштвено одговорно пословање Делта холдинга, као и члан УО Делте. Дипломирала је на Економском факултету у Београду и специјалиста је за области банкарства, осигурања и финансија.

Александар Костић, син Миодрага Костића

Потпредседник МК групе, коју је пре 40 година основао Миодраг Костић, а која се бави пољопривредом, туризмом и енергетиком, је његов син Александар. Наследник чувеног Костића је и потпредседник АЕЦ (Agri Europe Cyprus) банкарске групе, под чијом контролом се налазе MV investments, AIK и словеначка Горењска банка. Александар је завршио студије на Royal Holloway Универзитету у Лондону. Ожењен је и отац је двоје деце.

На недавној прослави 40. година постојања компаније МК група, Александар је најавио нови инвестициони циклус од 1,6 милијарди евра у наредне три године. Млађи Костић је, иначе, одговоран за ефикасно и ефективно пословање и правилно управљање ресурсима. Активно је укључен у дефинисање стратегије холдинга, а са остатком тима ради на спровођењу визије председника корпорације.

Урош и Томислав Момировић, синови Ђорђа Момировића

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Србије Томислав Момировић син је Ђорђа и Наде Момировић, познатих по послу који су започели са кожном галантеријом. Њихова компанија „Мона” је својеврсни модни бренд. Осим у овом, породица Момировић остварила се у још једном бизнису - хотелијерству.

 

Урош и Томислав Момировић су полако преузимали део посла од својих родитеља. Кожом и конфекцијом се бави Урош, док је Томиславу, пре министарске функције, било поверено хотелијерство. Пре него што је именован за министра Томислав је био директор Мона плазе и заступник огранка Златибор плаза. Урош је власник и директор Мона холдинга, фирме Мона фешн и Мона д.о.о. У рукама Ђорђа и Наде Момировић данас је хотелијерски део - Мона плаза и Златибор плаза.

Зоран, Бојан и Лана Матијевић, деца Петра Матијевића

Чувена компанија „Матијевић” у власништву је Петра и Зоре Матијевић, супружника који имају два сина - Зорана и Бојана и ћерку Лану Матијевић, са којима заједно раде већ годинама. Иако је 70 одсто компаније у рукама Петра, једног од највећих земљопоседника у окружењу, а 30 у власништву његове супруге, ова породица заједно је у послу и сви њени чланови учествују у раду компаније. Њихови синови, пак, руководе фирмом. Зоран Матијевић је директор аграра у ИМ Матијевић.

Вељко и Војин Вукадиновић, синови Драгољуба Вукадиновића

Власник компаније „Металац” Драгољуб Вукадиновић има два сина, Вељка и Војина Вукадиновића, који су се укључили у пословање и производњу посуђа. Драгољубови наследници су део менаџмента ове фирме. Драгољуб је, према подацима из Централноиг регистра хартија од вредности, власник 4,9 одсто компаније. Вељко и Војин су чланови Извршног одбора.

Вељко је директор производње од јануара 2006. Дипломирао је на  Технолошко-металуршком факултету, смер графичко инжењерство. Власник је 0,78 одсто акција компаније. Његов брат Војин је у компанији од 2006. године и поседује мање акције - 0,69 одсто. Завршио је Електротехнички факултет у Београду и мастер на ФЕФА универзитету.

Никола Вучићевић, син Слободана Вучићевића

Никола Вучићевић, наследник Слободана, наставља пословање свог оца, па је, према писању Форбса Србија, преузео 100 одсто власништва у компанијама Dexy Co и Silver Lake investment. Његов отац - Слободан Вучићевић био је оснивач Гранд Прома, председник УО Дроге Колинске. Те компаније је продао или се из њих повукао па основа две нове, горепоменуте.

Никола је у породичном бизнису од 2017. а 2020. године је ступио на позицију менаџера за развој бизниса у компанији Dexy Co. Најпре је радио на позицији маркетинг асистента, затим маркетинг менаџера, а последње три на менаџерској позицији. Радио је и као консултант у компанији „Дилојт”. Никола се школовао у Београду, а потом и у Оксфорду.

Бранислав, Маријана и Александар, деца Афродите Бајић

Модну кућу „AMC-Afrodite Mode Collection”, која се данас баи производњом и продајом женске конфекције намењене свим потребама савременемодерне и пословне жене, основали су супружници Афродита и Милан Бајић још 1989. Породични бизнис од 2009. шире и њихова деца. Најпре се у посао укључио њихов син Бранислав, потом ћерка Маријана, а онда и најмлађи Александар. Афродита и Милан су сувласници са по 50 одсто удела, а 2017. њихов син Бранислав преузео је директорску позицију.

Ана, Милица и Бојан Радун, деца Слободана Радуна

Чувена Нектар група је од малог предузетничког подухвата 1998. године израсла у једну од највећих регионалних конмпанија на пољу производње воћних сокова и прераде воћа и поврћа. Оснивач компаније Слободан Радун преминуо је пре четири године, а компанију су, поред његове супруге Смиље, наставили да воде и ћерке Ана Радун Ђуровић,  Милица Радун Јовановић и син Бојан Радун.

Иако је Бојан Радун 2014. отишао из Нектара, према званичним подацима, он је власник 27 одсто, подједнако колико имају и његове сестре, Ана и Милица. Остатак компаније Нектар, од око 18,89 одсто је у рукама мајке Смиље Радун. Ана и Милица, поред тога, воде и Није свеједно фондацију, у којој је Милица председник УО, а Ана управник.

Александар и Андреј Ковачевић, синови Горана Ковачевића

Горан Ковачевић је малопродајну мрежу Гомекс започео да шири 1999. у Зрењанину, а данас је сувласник бизниса у са око 2.400 људи. Он је остао мањински власник Гомекса са уделом од 47 одсто. Већински, фирма припада инвестиционом фонду CEECAT capital који је постао власник 51,5 одсто. Са 1,5 одсто власништва учествује и Јан Сирс, члан Надзорног одбора. Горан Ковачевић је остао председник Надзорног одбора компаније.

Његови синови - Александар и Андреј Ковачевић, укључени су у пословање ове компаније, али нису на директорским позицијама. Наследници контролишу систем пословања, али њиме још увек не управљају.

Извор: Forbes.n1info.rs

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести