Диносауруси су живели на Аљасци и били су топлокрвни

ЕНКОРИЏ: Најновија студија тврди да су мали фосили диносауруса, откривени на најсевернијем делу Аљаске снажни докази да су праисторијска бића живела током целе године на Арктику и вероватно била топлокрвна.
dinosaurus
Фото: Pixabay.com

Нађени фосили су од најмање седам врста диносауруса која су се тек излегла или су се још увек налазила у јајима пре 70 милиона година, пише Ројтерс.

Директор универзитета на Аљасци Пат Друкенмилер рекао је да је ово први доказ икада о гнездима диносауруса и захваљујући њему претходне претпоставке да су диносауруси хладнокрвни гмизавци су поништене.

"Ако су се размножавали, онда су овде презимили. Ако су презимили морали су да се носе са условима са којима се обично не повезују диносауруси а то су смрзавање и снег. Морали су да имају одређени ниво топлокрвности јер нису могли да греју тела на сунцу", рекао је Друкенмилер.

У периоду Креде, када је Северна Америка била другачије позиционирана, била је на 80 или 85 географске ширине и тада би регион био много топлији од северне падине Аљаске.

На основу остатака древних биљака, научници израчунавају просечну годишњу температуру од око шест степени Целзијуса, слично као на Аљасци што значи зиме су имале снег и лед, објаснио је Друкенмилер.

Иако северна падина Аљаске сада има два месеца тоталног зимског мрака, током периода Креде био је то тотални мрак и до четири месеца годишње.

"Проналажење ситних костију и зуба било је мукотрпно, идентификовали смо их микроскопским прегледом након што су вишеструко посејани из седимената прикупљених у експедицијама годинама уназад", рекао је Друкенмилер.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести