Филмови о суперјунацима лоше утичу на децу?

На децу одлично утиче то што се угледају у филмске суперјунаке, зар не? Нетачно. Педијатри сматрају да су добри момци у филмовима много насилнији од лоших, преноси Фокус.
e
Фото: pixabay.com

Филмове о суперјунацима вероватно повезујете са позитивним лекцијама о победама добра над злим. Ново истраживање, међутим, показује да такви филмови могу слати опасне поруке младима јер нормализују насиље.

Анализа десет филмова о суперјунацима, снимљеним 2015. и 2016. године, показала је да су протагонисти или “добри момци” у просеку имали 23 насилна чина у једном филмском сату, а “лоши момци” 18, преноси агенција Хина.

Изненађујуће, протагонисти су починили и више убистава.

Суперјунаци су пет пута чешће били уплетени у насиље од суперјунакиња.

“Деца и адолесценти суперјунаке виде као добре момке и на њих би могло утицати то што се у филмовима приказују као особе склоне ризичном понашању и насиљу”, тврди Роберт Олимпија, професор педијатрије на медицинском факултету унивцерзитета у Пенсилванији и водећи аутор студије објављене на конференцији Америчког савеза педијатара.

Али то не значи да суперјунаке не треба гледати, казао је научник Џон Милер који је сарађивао на студији. Кључ је, како каже, у разговору о последицама насиља.

Он препоручује да породица заједно гледа филм и затим разговара о насиљу.

То ће деци помоћи да развију критичко мишљење о ономе што гледају и ускладе то са породичним вредностима.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести