Извучени први добитници лутрије за вакцинисане у Охају

ВАШИНГТОН: Прва добитница милион долара у оквиру лутрије којом Охајо награђује грађане који се вакцинишу против корона вируса је Абигејл Бугенски из предграђа Синсинатија, саопштили су званичници те америчке савезне државе.
lutrija
Фото: pixabay.com, ilustracija

Први добитник пуне школарине за Јавни факултет Охаја је тинејџер Џозеф Кослтело из околине Дејтона, преноси Би-Би-Си.

За награду се пријавило више од 2,7 милиона одраслих, док је за школарину конкурисало више од 104.000 деце старости између 12 и 17 година.

Иницијатива под називом "Vax-a-Million" покренута је средином овог месеца како би се превазишао слаб одзив на вакцинацију који представља пробелем широм САД.

Из канцеларије гувернера Охаја Мајка Де Вајна је саопштено да је вакцинација од 14. до 19. маја у односу на недељу од 7. до 12 маја порасла за 94 одсто у популацији тинејџера од 16 и 17 година, 46 одсто међу онима који имају 18 и 19 година и 55 одсто међу особама старости између 20 и 49 година.

Гувернер је раније најавио је да ће добитиници награде бити извлачени једном недељно.

У трци за милион долара могу да учествују само пунолетни грађани, а особе млађе од 18 година имаће шансу да освоје пуне школарине за Јавни факултет Охаја.

Де Вајн је рекао да ће награде бити исплаћиване из средстава за борбу против корона вируса савезне владе.

У САД, које су водећа земља у свету по броју вакцинисаних бар једну дозу вакцине примило је 58,7 милиона људи, док је у Охају тај проценат 42 одсто.

Председник Џо Бајден рекао је раније да је циљ његове администрације да до 4. јула, Дана независности, буде вакцинисано 70 одсто одраслих.

EUR/RSD 117.5857
Најновије вести