Кина тражи пробаче сладоледа

У Кини, земљи у којој се обожавају чајеви, пије топла вода, а и пиво се ретко хлади, сладолед постаје све популарнији, преноси Радио телевизија Србије.
s
Фото: pixabay.com

Продаја вртоглаво расте, произвођачи се утркују чудним укусима да привуку купце, а компаније ангажују људе који пробају сладоледе.

Сладолеџије у југозападној кинеској провинцији Сичуан утркују се ко ће да измисли необичнији укус како би привукли купце. Овог лета, зрна сичуанског бибера преко сладоледа привукла су велику пажњу.

Осим посластичарница, и велики брендови нуде нове укусе сваког лета и потребни су им професионалци како би били сигурни да ће нови укуси привући купце. То је створило нову професију – пробаче сладоледа. Иако нема прикладан превод у српском језику, звучи као занимање из снова.

Фенг Јуањуан је међу срећницима чији је посао да једу сладолед. Она тестира сладоледе познате кинеске марке „Џунгђије 1946“.

„Код млечних сладоледа, арома млека треба да буде као да пијете млеко, сваки залогај мора да испуни уста“, даје стручни коментар Фенг Јуањуан, пробачица сладоледа из Шангаја.

У овом послу је најважније имати, како у сленгу кажу пробачи сладоледа, „златан језик“. Оцена Фенгове је непроцењива за произвођаче сладоледа. Она проба најмање пет различитих укуса сладоледа свакога дана, а некада и по 20.

„Наравно да сам се угојила. Вежбам, али ипак сам све тежа. Ма, баш ме брига“, каже Фенг.

Кина је једно од највећих тржишта сладоледа на свету. Сваке године у овој земљи се поједе сладолед у вредности од преко 10 милијарди долара. 

EUR/RSD 117.3460
Најновије вести