ЕВО КОЈЕ СЕ ЗЕМЉЕ СМАТРАЈУ НАЈБЕЗБЕДНИЈИМ ЗА НОЋНЕ ШЕТЊЕ Одговор би многе могао итекако изненадити ШТА МИСЛИТЕ КАКО СЕ КОТИРА СРБИЈА?

Интересантна листа је објављена на X профилу  платформе World of Statistics, која се овај пут позабавила осећајем сигурности грађана у земљама света током шетње ноћу.
n
Фото: Dnevnik.rs

Платформа је притом објавила својеврсну топ листу пре свега земаља из Европске уније, али и других  европских држава у којима су самосталне ноћне шетње могућа занимација.

Ако је пласман Словеније у сам врх листе (друго место) вероватно сасвим очекивано, многе ће изненадити да је за најсигурнију земљу за ноћне шетаче проглашена Хрватска. Одмах иза наших првих западних комшија су, дакле, Словенци, а за њима следе Исланд (где ту и тамо може да се сретне суграђанин), Грузија и необично тек на петом месту Швајцарска.

На другом крају овог спектра нашла се Француска, као убедљиво најмање безбедна земља за ноћне шетаче у Европској унији, мада, помало изненађујуће, Шведска не заостаје пуно за њом; а за убедљиво најнебезбеднију земљу у Европи проглашена је Молдавија.

Србија се нашла на сасвим солидном 15. месту међу четрдесетак земаља на листи, далеко испред многих ЕУ чланица попут Шпаније (21), Немачке (29), Грчке (33), Италије (34), или, на кају крајева, Уједињеног краљевства (38).

Додуше, када се посматра регион, треба напоменути да су, осим Хрватске и Словеније, испред Србије још и Црногорци (11), док се сви остали, Северна Макединија, Румунија, Мађарска, Бугарска... сматрају мање безбедним земљама. Најризичније ноћне шетње у регији су оне у Босни и Херцеговини, која се налази на 26. месту, односно у Албанији на 30. позицији.

Уосталом, погледајте целу листу, па нам реците да ли се слажете са позицијама и колико се безбедно осећате док ноћу шетате неким од градова у Србији...

Текст и фото: А. Грубеша

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести