overcast clouds
19°C
17.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1667
usd
100.7886
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЛУБЕНИЦУ НИКАКО У ФРИЖИДЕР!  Држе је на погрешном месту, а ОВАКО ће трајати 2 недеље дуже

17.07.2025. 18:27 18:33
Пише:
Извор:
Krstarica.com
pixabay.com, ilustracija

Лубеница је омиљена посластица многих током врелих летњих дана, али нажалост – свежина јој брзо пролази.

Ипак, откривен је једноставан, али ефикасан начин да продужите њен рок трајања чак и до две додатне недеље, пише Express.

Где и како чувати целу лубеницу?

Према речима Кристине Орсо, професионалног кувара, најбоље је чувати лубеницу у тамном простору, далеко од извора топлоте као што је рерна.

„Када дођем кући, чувам целу лубеницу на собној температури, даље од директног сунца. Цела лубеница траје знатно дуже од исечене“, објашњава Кристина.

Идеално место? Иза кухињског пулта, на полици где нема светлости и топлоте.

Зашто је не треба држати поред другог воћа?

Иако делује необично, лубеницу не би требало чувати у близини другог воћа, јер може убрзати њено кварење. Наиме, многе воћке — попут банана, јабука и авокада — ослобађају гас етилен, природни хормон раста који подстиче сазревање.

Када је лубеница изложена већој количини етилена, брже трули.

Добар избор: ананас (емитује мало етилена), агруми и бобичасто воће су безбедни суседи.

Како чувати нарезане кришке лубенице?

Када је једном исечете, лубеницу треба одмах ставити у фрижидер по могућству у посуду с поклопцем. Због високог садржаја шећера и сока, кришке лако привлаче бактерије, па их треба чувати затворене.

„Свеже одрезана лубеница губи влагу и укус када је изложена ваздуху. Најбољи начин да то спречите је да изложени крај чврсто обмотате пластичном фолијом“, саветује стручњакиња.

Затим фолијом омотане кришке треба ставити у плитку, херметички затворену посуду. Ова комбинација чини чуда за очување свежине. За ситно сечене комаде или коцкице препоручује се да се ставе на тањир обложен папирним убрусом, који ће упити вишак влаге и спречити појаву буђ, пише Нова.рс..

Напомена: Исечени комади лубенице трају свега неколико дана, а најбоље их је појести дан или два након сечења, јер брзо губе свежину и укус.

 

 

Извор:
Krstarica.com
Пише:
Пошаљите коментар