Монт Еверест: Оборена два рекорда

КАТМАНДУ: Пензионисани адвокат из Чикага постао је најстарији Американац који се успешно попео на Монт Еверест, а жена из Хонгконга најбржа планинарка на свету, пошто су се обоје данас вратили са успешне мисије упркос лошим временским условима који су их пратили током успона.
mont everest, pixabay
Фото: Pixabay

Артур Мјуир (75) кренуо је у освајање највишег врха на свету прошлог месеца и оборио је рекорд који је до сада држао Бил Брк (67).

Цанг Јин-хунг (45) успела је да се из базаног кампа попне на Монт Еверест за само 25 сати и 50 минута и тако постала најбржа пењачица на свету, преноси АП.

Рекорд у брзом освајању Монт Евереста држи водиич Шерпас Лакпа Гелу, који је успео да се попне за само 10 сати и 56 минута.

У међувремену, Ројтерс је јавио да је на Монт Еверест, са непалске стране, успео да се попне и 46-годишњи Кинез Жанг Хонг који је слеп и први је Азијата и трећи у свету са таквим хендикепом који успео да оствари овакав подвиг.

Први слепи човек који је успео да се попне на Еверест био је Американаца Ерик Вихенмајер који са својим пријатељем и водичем Ћијангом Зијем освојио "кров света" 2001. године.

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести