На дну мора после 100 година пронађен коњак за последњег руског цара

Тим ронилаца пронашао је на дну Балтичког мора 900 боца француског коњака, намењених последњем руском цару, које су се налазиле на транспортном броду потопљеном од стране немачке подморнице 1917. године.
boce
Фото: Youtube Printscreen

Прича је почела у мају 1917. године када је шведски брод „Кирос“ испловио за Петроград, носећи 50 сандука француског коњака и још 15 сандука ликера. Прималац пошиљке нико друго до цар Николај Други, који је абдицирао са престола два месеца раније.

Русија је и даље формално била у рату са Немачким царством, па је терет послат из Француске на броду који је припадао неутралној Шведској. „Кирос“, међутим, никада није стигао на своје одредиште.

Док је пролазио поред острва Аланд у Балтику, пресрела га је немачка подморница „УЦ-58“.

Према тадашњем ратном закону, Немци су оптужили посаду за кријумчарење илегалног производа, натерали је да пређе на други брод, али да пре тога потопи свој. Деветстотина боца, са најбољим и најквалитетнијим француским пићима, завршило је на дну мора.

Пре 20 година олупина брода је пронађена, али је тада било превише опасно заронити и покушати вађење терета. Сада је, ипак, тим шведских и исландских ронилаца одлучио да покуша и успео.

После неколико година припрема, коначно су кренули у акцију на међународном броду „Дипси воркер“ (Deepsea Worker). Уз помоћ робота, коначно су успели да спасу око 600 боца коњака "De Haartman & Co" и 300 боца ликера „бенедиктин“.

Боце које су изложили чине се да су нетакнуте. Неке од њих и даље носе оригиналне воштане печате и ознаке.

„Важност овога не може да се довољно нагласи. Не само да је ово ретко откриће, већ је и део историје царске Русије“, саопштио је шведски тим.

Посебна пажња је на ликеру „бенедиктин“ који се више не производи, а његовог произвођача, који вуче корене од француских монаха, преузео је „Бакарди“.

(РТС)

EUR/RSD 117.5248
Најновије вести