ХЕРКУЛ ЈЕ највећи мушки примерак НАЈОТРОВНИЈЕГ ПАУКА НА СВЕТУ пронађен у Аустралији

СИДНЕЈ: Највећи мушки примерак најотровнијег паука на свету пронашао је нови дом у Аустралијском парку рептила где ће помоћи у спасавању живота након што је случајно откривен.
youtube.com/Inside Edition
Фото: youtube.com/Inside Edition

Смртоносни паук назван Херкул пронађен је на централној обали, око 80 километара северно од Сиднеја, саопштио је Аустралијски парк рептила.

Експерти за пауке из оближњег парка су га пронашли и убрзо схватили да је то највећи мушки примерак који је јавност имала прилике да види у Аустралији.

Паук је дугачак 7,9 центиметара од ноге до ноге, надмашивши претходног рекордера из 2018, мужјака левкасте мреже по имену Колос.

Сиднејски пауци обично имају дужину од један до пет центиметара, при чему су женке углавном веће од мужјака, али не тако смртоносне.

Углавном се налазе у шумовитим пределима и приградским баштама од Сиднеја, најнасељенијег града у Аустралији, до приобалног града Њукасла на северу и Плавих планина на западу, преноси Глас Америке.

Херкулес ће допринети програму против отрова у парку рептила. Безбедно ухваћени пауци подвргавају се „мужењу“ да би се извукао отров, неопходан за производњу анти-отрова који спасава животе.

„Навикли смо да парку донирају прилично велике паукове са левкастом мрежом, али добијање овако великог мужјака је као да добијете џекпот. Док су женке паука у облику левкасте мреже отровне, мужјаци су се показали као смртоноснији“, рекла је Ема Тени, задужена за пауке у Аустралијском парку рептила.

Од почетка програма 1981. године, у Аустралији није било смртних случајева од уједа паука.

Кишно, влажно време дуж источне обале Аустралије у последње време обезбедило је идеалне услове за напредовање паукова са левкастим мрежама.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести