Онлајн шопинг: Европљани највише куповали храну и књиге

БЕОГРАД: Онлајн шопинг је надмашио све друге облике потрошње у априлу, што илуструје и податак да је више од половине од 12.500 европских грађана (57 процента), који су учествовали у анкети компаније Мастеркард, изјавило да је куповало на мрежи више него икада.
onlajn kupovina pixabay
Фото: pixabay.com

Поред тога, приметан је и рекордан број пријава за виртуелне часове кућног фитнеса, пријављивања на онлајн сајтове за филмове, ТВ и онлајн учење у изолацији.

Истраживање Мастеркарда, спроведено у мају на 15 тржишта, открило је да један од три становника Европе (30%) троши више новца на виртуелна искуства, а скоро две од три анкетиране особе (58%) гледа ТВ или филмове преко онлајн претплата на сајтове.

Више од четвртине испитаника (26 %) ,,похађа” часове вежбања онлајн, док 24 одсто посећује виртуелне музеје и друге садржаје, наводи се у саопштењу Мастеркарда.

Према истраживању, тренутни начин живота утицао је и на племенитост - више од четвртине анкетираних (28%) уплатило је онлајн донације прошлог месеца, при чему је 14 процената први пут извршило донацију.

Људи широм Европе такође користе додатно време које проводе у дому као прилику да науче неке нове вештине онлајн. Чак две од пет особа (37%) почело је да користи онлајн банкарске услуге, више од четвртине (28%) учи како да одржава здравље и набавља лекове онлајн, а трећина (31%) учи да кува преко онлајн туторијала.

Највећи пораст интернет куповина у априлу, од чак 36 одсто, бележе основне животне намирнице, а међу најпопуларнијим производима чија је продаја скочила следе књиге (+32%), машинице за шишање (+19%) и фитнес опрема као што су тегови и јога простирке (+13%).

Половина нових онлајн купаца (51%) је изјавила да је остала лојална трговцима из стварног живота.

Скоро сви (81%) воде рачуна о томе шта и где купују онлајн, док 65 процената страхује да ће постати жртва онлајн превара.

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести