Откривено 140 "Наска линија" у перуанској пустињи

ЛИМА: Екипа јапанских истраживача у сарадњи са археолозима опремљеним најсавременијом опремом укључујући и вештацку интелигенцију идентификовали су 2.000 година старе "Наска линије", јавио је ББЦ.
1
Фото: Youtube Printscreen

Захваљујући снимцима из авиона "Наска линије" од којих неке дочаравају неке животиње потичу из првог века пре наше ере.

Једна фигура дочарава мајмуна цији је реп спиралан а друга је геометријска слика кондора.

Такође, на тлу је каналима "нацртан" колибри и џиновски паук.

Ове, како их научници називају "Наскалиније" већ годинама су необашњене а откривене су крајем прошлог века када су први пут снимљене из ваздуха.

Те линије које углавном дочаравају неке животиње или су само зацртане збуњују савремене посматраче.

До сада су препознате 143 фигуре, а ово јапанско откриће је скоро удвостручило број слика које су урезане у пустињску равницу у близини морске обале око 250 миља југоистоцно од перуанске престонице Лиме.

Јапански истраживачи који су начинили сателитске фотографије, испитали на тлу "линије" дошли су до закључка да ови геоглифи дочаравајму и људске фигуре, а не само разне врсте животиња. Међу њима има камила, лама, алпака, мачака, риба и змија тврде стручњаци који су дошли са Јамагата универзитета.

Они су утврдили да су ове"линије" углавном настале у првом веку пре наше ере и испитујући их дошли до закључка да су вероватно били канали којима је спровођена вода да би се напајала пистиња за земљорадњу, јер у том делу перуанске морске обале киша некада не пада годинама. Неке "слике" су дугачке и десетак метара и лако се могу препознати из ваздуха.

Међу сликама ово је први пут да су јапански археолози пронашли "цртеж" људске фигуре високе четири метра која стоји на обе ноге.

"Линије наска" покривају површину која обухвата 173 кватрантне миље, а усецане су у подлогу од 500. године пре наше ере до 500. године , значи скоро 1000 година.

О народу Наска иза кога су остали само урезани канали не зна се ништа, али Јапанци верују да ће наћи неко објашњење ко су били, одакле су дошли и зашто су нестали без трага осим што су оставили врло успешсно ископане канале чији су се облици могли препознати само из ваздуха.

УНЕСЦО је "Наска линије" уврстио у светску култруну баштину.

Масато Сакаи, професор културне антропологије који је водио екипу истраживача изјавио је да "Наска линије " треба рестаурирати и заштитити да би остале сачуване.

"Није најважније што смо открили толико нових линија већ их треба застити да не би пропале", истакао је Сакаи.

Ерих фон Деникен је 1968. у својој књизи " Кочије богова тврдио да су ови цртежи служили ванземаљцима да обележе писте за слетање, али савремени археолози мисле да су неке слике имале некакву улогу у астрономским ритуалима.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести