Перуанци обнављају мост од конопца стар 500 година

ЛИМА: Перуанци из Хуинчири заједнице у региону Куско, обнављају висећи мост стар 500 година, који датира још из доба племена Инка.
t
Фото: Youtube Printscreen

Мост Кесвахака је коришћен 500 година и спајао је две заједнице између реке, али током пандемије ковида-19 пропао је и срушио се у марту, пренео је данас "Гардијан".

Чланови зајендица који су користили мост, као што су Хуинчири, одлучили су да обнове мост дугачак 30 метара на начин на који су то некад Инке радиле - ткањем.

Екипа радника са обе стране литице плету конопце који су висили над реком и крећу се према центру, стављајући на место мање конопце и баријере између ужади рукохвата и пода моста.

"Прошле године, због пандемије, није био затегнут, због чега је почетком године пао", изјавио је регионални гувернер Жан Пол Бенавенте.

УНЕСКО је 2013. годне признао вештине и традицију повезану са реконструкцијом Кесвахаке моста као културну баштину човечанства.

"Данас, овај мост подсећа на људски одговор пандемији. Из дубина перуанског идентитета са Анда, овај мост показује како излазимо из свега, мало по мало", додао је гувернер.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести