Пингвин величине човека живео на Новом Зеланду

ВЕЛИНГТОН: На Новом Зеланду откривени су остаци џиновског пингвина величине човека. 
Pingvini selfi - YouTube
Фото: Youtube Printscreen

Пронађени су фосилни остаци животиње за коју се сматра да је била висока око 1,6 метара и тешка до 80 кг. 

Музеј Кантербури назвао је назвао "пингвин чудовиште", а животиња је додата на списак изумрлих новозеландских животињских врста. На њему су папагаји, орлови, слепи мишеви и моа, птица висока 3,6 метара.

"Ово је једна од највећих врста пингвина која је икада пронађена," изјавио је за ББЦ Пол Скофилд, кустос музеја. Она је била карактеристична за воде на јужној полулопти, додао је. 

Сматра се да су пингвини толико порасли јер су велики морски гмизавци нестали из океана, отприлике у исто време када су нестали и диносауруси. 

"Тада је дошло доба џиновских пингвина", рекао је Скофилд. 

Тренутно највећа врста пингвина порасте до 1,2 метра висине. 

"Мислимо да су се животиње у то време веома брзо развијале", објаснио је Скофилд, објаснивши да су температуре воде око Новог Зеланда тада биле идеалне, око 25 степени целзијуса у поређењу са осам степени колико је сада. 

У време џиновског пингвина, Нови Зеланд је још увек био део Аустралије, за коју се сматра да је била повезана са Антарктиком. 

Нова врста, кросвалиа ваипаренсис, подсећа на још једног праисторијског џиновског пингвина, кросвалију униенвилију, који је пронађен на Антарктику. 

Према истраживачима, стопала пингвина кросвалиа вероватно су играла већу улогу у пливању у односу на оне коју имају код савремених пингвина. 

Он је вероватно делио воде око Новог Зеланда са "џиновским корњачама, коралима и морским псима чудног изгледа", каже Скофилд.

Није сасвим јасно зашто су џиновски пингвини нестали из вода јужне хемисфере, а по једној од теорија то се догађа због све већег броја морских сисара. 

"У време када су се развијали џиновски пингвини, велики морски гмизавци су управо изумрли", рекао је за ББЦ Гералд Меир, још један од аутора нове студије. 

Према његовим речима, на Антарктику и Новом Зеланду није било великих конкурената у мору све до доласка назубљених китова и фока који су се појавили много касније.

Изгледа да је изумирање џиновских пингвина повезано са растом ових врста, али се о тачним разлозима нестајања џиновских пингвина још расправља, упозорава Меир. 

Ножне кости нове врсте откривене су прошле године на локацији у Северном Катенберију и од тада их је анализирао међународни тим.

"Ова локација је прилично јединствена", рекао је Скофилд. "То је корито реке урезано у литицу", преноси ББЦ на српском.

На том месту се проналазе фосили још од 1980-их, а за многа открића - попут овог последњег - заслужни су аматерски палеонтолози.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести