Шар Пеј - најизгужванија псећа раса на свету

Кожа код штенаца шар пеја је потпуно изборана, док је код одраслог пса, највише набора на глави, врату и раменима. Ипак ова популарна раса спада у најизбораније или “најизгужваније” на свету, поред напуљског мастифа, енглеског булдога, мопса, мастифа и бордошке доге.
Јутјуб/Анимал планет/Шар пеј
Фото: Јутјуб/Анимал планет/Шар пеј

Шар пеј у преводу значи тврда длака боје песка, те је због свог необичног изгледа постао омиљен међу уметницима, као и љубитељима необичних животиња.

Кинески шар пеј је ипак старија од горе побројаних раса, настао још у време династије Хан, верује се и 200 година п.н.е., док се у 13. веку спомињу и писани докази о постојању ове расе, у којима се описује као наборани пас.

Постоје две вресте шар пеја, дугодлаки и краткодлаки, зависно од тога да ли су кинеског или америчког порекла, те се препознаје подела и на две врсте- кинески или амерички.

Једино шар пеј и чау чау могу да се похвале тамним, односно плаво-црним језицима, те су им осим бора, ово главне карактеристике, а верује се да су и истог порекла. Једно време је овај пас важио за “луксузног”, па му је и претило истребљење, али је био и радни пас на фармама, стражар, ловац на дивље свиње и борац.

Након масовног истребљења, два човека, један Кинез и други Американац, успели су да сачувају расу и да упишу шар пеја у Гинисову књигу као најређи пас на свету.

Код нас се више може видети дугодлака раса на улицама од краткодлаке.

Овај пас је нежан као млад и склон разним инфексијама, најчешће очију и длаке, те му је потребна посебна нега.

Познат по вишку коже и набрима, који су посебно изражени код штенаца, овај пас је миран и умиљат посебно према члановима породице. Воли децу и инстиктивно их брани и чува. Прилагодљив је, те се може држати и у стану, уколико се свакодневно више пута води у шетње.

Овај пас је омиљен јер мало подсећа и на нилског коња, због малих увучених очију и ушију. Тело шар пеја је мишићаво и елегантно, прекривено набораном кожом, а језик је у плавим нијансама. Длака је увек једнобојна и може бити риђа или црна, док је длака густа и није нарочито нежна. Реп је средње дужине, уздигнут, прав или повијен.

Одгајивачи препоручују, пошто је реч о неповерљивој раси, да је код одабира штенета, најбоље да пас изабере вас, а не ви њега. Неће сваки шар пеј прихватити свог потенцијалног власника, јер је реч о независном, поносном и уздржаном псу. Упркос томе, ово је пас који се веже за свог власника, а темперамнет му зависи од околине и људи који се брину о њему. Ипак, дешавало се да власници враћају штене одгајивачу, јер су одбијали да једу или да их прихвате.

Уколико се стави у улогу чувара, шар пеј је изузено неповерљив према странцима. Није од оних који често лају, тек када се забрину или играју. Подносе самоћу и важе за прилагодљиву расу. Власник треба посебно да обрати пажњу на рану социјализацију, како пас не би постао агресиван, као и хигијену коже, како не би ишли у честе посете ветеринару, али и на правилну балансирану исхрану.

Уколико се стави у улогу чувара, шар пеј је изузетно неповерљив према странцима. Није од оних који често лају, тек када се забрину или играју. Подносе самоћу и важе за прилагодљиву расу

Шар пеј пре бира људско друштво, него друштво других паса. Врло су интелигентни и занимљиво је да су женке доминантније од мужијака. Реч је о чистим псима, који воле да је и простор око њих такав.

Уколико је пас изузетно наборан, у другом месецу непходно је урадити ситну хируршку интервенцију на очима како би се капци подигли. Набори на кожи траже посебну бригу, јер овај пас може постати осетљив на болести коже, те добити гриње и паразите на епидерму. Чести здравствени проблеми су и ентропија, коронарна артеријска болест, а ретки су и ишчашења колена, дисплазија лакта, демодикоза, те отицање скочног зглоба.

Треба обратити пажњу да се не претера са купањем, јер честа купања могу да доведу до стварања велике количине масти, чиме се зачепљују поре и појачава мирис пса. Редовно треба чистити и уши овом псу, како се не би десиле инфекције. Животни век шар пеја је око 10 година, а код нас се цена штенета креће око 150 евра.

Упркос додатној нези, ово је ипак један од најпопуларнијих и најомиљенијих паса на свету. Шар пеј је јединствен и по нарави, а не само свом набораном изгледу, а будући власници морају да се припреме на обуку од најранијег доба, ејр је то кључно за будући живот овог љубимца. Уколико се то не деси, овај пас уме да не поштује свог власника. Иако мало тврдоглав, ова раса брзо учи, те су тренинзи релативно лаки.

Припремила: Маша Стакић

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести