Шта се светли око црне рупе?

Научници са Института за физику гравитације Друштва „Макс Планк“ у Немачкој и Универзитета Авеиро у Португалији открили су да око црне рупе због јаке закривљености простора треба да се налазе светлосни прстенови који се налазе изнад хоризонта догађаја, преноси Спутњик.
c
Фото: pixabay.com

Физичари су представили доказ теореме према којем црне рупе у равнотежном стању имају најмање један светлосни прстен. Да би то доказали, нису користили једначине у оквиру неке одређене теорије гравитације, већ су примењивали универзалнији тополошки приступ. Такав модел омогућава да се узму у обзир алтернативне теорије гравитације и реши проблем присуства светлосних прстенова код широке класе црних рупа.

Ротирајућа црна рупа треба да има два светлосна прстена. У једном од њих светлост се креће у затвореној орбити у правцу који се подудара са правцем ротације црне рупе, а у другом – у супротном смеру. Осим тога, резултати истраживања показују да силуета или сенка црне рупе увек треба да буде већа од саме црне рупе.

 

Научници наводе да доказ теореме има неколико претпоставки, од којих је једна одсуство гравитационог поља далеко од црне рупе. Међутим, у свемиру који се шири постоји космолошка константа која ствара слабо гравитационо поље у било којој тачки свемира. Истраживачи у будућности планирају да провере како би то могло да утиче на доказ ове теореме.
 

 

 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести