Стокхолм преполовио број електричних тротинета на улицама

СТОКХОЛМ: Стокхолм је још једна у низу светских престоница чије су власти одлучиле да преполове број електричних тротинета на својим улицама, наметнувши ограничења том све чешћем, контроверзном начину превоза у урбаним срединама.
elektricni trotinet jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Градско веће изгласало је ограничење броја допуштених скутера на улицама главног града на 12.000, у односу на досадашње 23.000, пренели су локални медији.

Истовремено је смањен број овлашћених фирми које се баве изнајмљивањем скутера на само три с актуелних осам. Ограничења ће на снагу ступити 1. јануара, а градске ће власти у наредним недељама објавити имена фирми којима ће бити допуштено да задрже дозволе за најам, известили су градски званичници након гласања.

Употреба електричних скутера последњих се година нагло повећала у великим градовима широм света, као и контроверзе у погледу њиховог коришћења и њихове сигурности.

Присталице сматрају да је реч о врло прикладноме начину превоза по граду, али критичари верују да их је на улицама превише и да при великим брзинама могу бити врло опасни за све учеснике у саобраћају.

Неколико светских престоница увело је посебне стазе за њихово кретање.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести