Успешан лет ракете Џефа Безоса са шест путника (видео)

ВАШИНГТОН: Свемирска компанија милијардера Џефа Безоса "Блу Ориџин" успешно је данас обавила трећи комерцијални лет у свемир, а први пут са шест путника.
dzef bezos
Фото: Youtube Printscreen

Ракета, названа "Њу Шепард" по америчком свемирском пиониру Алану Шепарду, била је потпуно попуњена када је данас полетела из америчке државе Тексас ка свемиру, а након лета који је трајао десетак минута, вратила се на Земљу, преноси ТАС С.

Поред ћерке првог америчког астронаута, Лоре Шепард Черчил, путници су били телевизијски водитељ и бивши професионални играч америчког фудбала Мајкл Стрехан, филантроп Дилан Тејлор, инвеститор Еван Дик, предузетник Лејн Бес и његов син Камерон Бес, према сајту "Блу Ориџин", наводи ТАС С.

Најстарија ћерка пионирског америчког астронаута Алана Шепарда, летела је данас до ивице свемира комерцијалном ракетом Џефа Безоса "Блу Ориџин", 60 година после историјског суборбиталног лета њеног покојног оца, на самом почетку епохе свимирских истраживања.

Лаура Шепард Черчли (74) била је дете када је њен отац први пут кренуо у свемир и једна је од шест особа које су полетеле у 08.45 ујутро по централном америчком времену са лансирног места надомак руралног града Ван Хорн у западном Тексасу.

Шесточлана посада је лететела у капсули потпуно аутономне свемирске летелице назване "Њу Шепард", дизајниране да се вине на висину од око 106 километара и потом се врати на Земљу.

Цео лет, од лансирања до атерирања трајао је нешто више од 10 минута, а посада је доживела неколико минута бестежинског стања у пику суборбиталног лета.

Летелица је названа по Алану Шепарду, који је 1961. године ушао у историју као друга особа на свету и први Американац који је отпутовао у свемир на једном од првих васионских бродова.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести