ВЕРУЈЕТЕ ЛИ У ВАМПИРЕ Кажу да Сава Савановић чува ову српску воденицу (ФОТО)

МОКРА ГОРА: Мали број Срба, поткован причама о легендарном Сави Савановићу, би смео да се усуди да заноћи у воденици поточари у мрклом мраку, само уз хук воденичког камена.
1
Фото: (РИНА)

Међутим, Гвозден Миковић са Мокре Горе звани Скуле по деди, ипак није један од тих јер он са сликом српског вампира врло често заноћи у својој виденици која меље већ дуже од два века.

„Сви смо читали те приче, о томе шта се све дешавало у тадашњим воденицама. Преносиле су се са колена на колено и уливале страх, али је велико питање колико је у тим причама додато, а колико одузето. Ја лично сматрам, да је Сава Савановић српски заштитник, као што је Дракула румунски, наш је Сава, то је симбол воденице. Он живи у воденици, њему је ту место и никог не дира. Виле са њим живе, никоме не сметају, то је засебан свет”, појашњава воденичар Скуле за РИНУ.

Фото: РИНА

Било је тешко одржати воденицу у животу. Али, ова Скулова уз велики труд његових потомака се одржала. Гвозден деценијама улаже труд како би опстала и каже да се није уморио. Нема ова поточара никакав материјални значај, али у себи крије велику симболику, дух традиције и породичне вредности.

„Точак и ја смо као једно, тешко би он могао да се окреће да нисам ја навратио воду и направио погон. Нити би он без мене млео, нити бих ја без њега јео. Некад седнем ту и замислим се, као да чујем те старе људе који пуше лулу и крџу пију и говоре живот”, рекао је Гвозедн.

Фото: РИНА

Воденице су некада храниле на стотине гладних уста, али уједно биле и место састанка мештана околних села и својврсни информациони биро. Скуле је сачувао стари добри обичај и услуге мељаве не наплаћује, већ свако плати онолико колико може и колико мисли да треба.

„Радим лагано, не уморим се. Овде на Мокрој Гори, окружен природом и домаћим животињама је милина живети. Не буде ме аларми, не утркујем се са врменом. Устанем ујутро са женом, попијемо кафу, пустим овце, коња и магаре и све што овде радим, радим лагано, без имало напора, ако нешто не иде и не може данас, може сутра”, закључује воденичар.

Фото: РИНА

Иако Скуле не узима ујам, нема ћар, али берићет долази од руке и тврди да су воденице од искона жила куцавица српског народа, а снага воље кладе ваља.

(РИНА)

EUR/RSD 117.0413
Најновије вести