Зелена мода: Патике направљене од соца кафе

БЕОГРАД: У свету се сваког дана попије око две милијаде шољица кафе, соц од кафе често заврши у канти, судоперама или депонији, па су зато два предузетника из Хелсинкија дошла на идеју како да га искористе на најјбољи начин и тако направили - патике од соца кафе, пише портал Kickstarter.
patike sport
Фото: pixabay.com

Како наводе предузетници из Хелсинкија, будући да су забринути због утицаја индустрије на околину, а нису могли да нађу патике које су и удобне, и модерне, а у складу са природом - направили су своје од соца кафе.

Њихова компанија Ренс комбинује тканине направљене од соца кафе и рециклираног пластичног отпада и прави материјале довољно лаке и отпорне да могу да се носе као обућа.

Пар патика је тежак 460 грама, од чега 300 грама чини кафа.

У сваком пару патика, наводи се, има пластике еквивалентно шест употребљених пластичних флаша.

Једно од природних својстава соца од кафе је да елиминише непријатне мирисе, па је то уједно добра вест за свакога ко има проблема са често непријатним мирисом из патика.

Ренс патике нису усамљени случај коришћења отпадака од хране у производњи одеће и обуће, а повећани интерес за одрживост у моди, довео је до коришћења различитих састојака остатака људске исхране.

Тако је недавно шведски производни и продајни ланац одеће H&M у склопу свог асортимана понудио линију Concious у оквиру које се налазе артикли направљени од рециклираних сировина и одрживих материјала.

Купцима је пружена прилика да носе воће и алге, али не као штампу на одевним предметима, већ као саставне елементе комада одеће.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести