Британски научници проучавају делта плус варијанту

ЛОНДОН: Нова мутација корона вируса, варијанта AY.4.2 , коју неки називају “делта плус”, под будним надзором је у Великој Британији.
korona virus
Фото: pixabay

Здравствени званичници помно прате ову мутацију делта варијанте, која је још увек доминантна у Британији, али најновији подаци указују на то да шест одсто свих генетски секвенцираних случајева припада новом соју, преноси Би-Би-Си.

Франсоа Балу, директор Института за генетику у Лондону, каже да се варијанта AY.4.2 за око 10 одсто лакше преноси него оригинални делта сој, који је доминантан и широм света.

Иако bi AY.4.2 могао да буде најзаразнији сој корона вируса од почетка пандемије, стручњаци кажу да је мало вероватно да ће он успети у већој мери да избегне дејство тренутних вакцина.

AY.4.2 је једна од 45 подваријанти делта вируса забележених широм света коју су научници идентификовали у јулу и она има две карактеристичне мутације, назване Y145H и A222V, у спајк протеину којима вирус заражава људске ћелије, а за сада нема назнака да је последица ових промена знатно виша преносивост, али то стручњаци проучавају.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести