ДР АНА ГИФИН Менопауза није пролазна, а хормони нису демони

Хормони су јединствени код сваке особе, слично као што су отисци прстију. Хормони су анђели заштитници нашег организма, али они постају демони кад се поремети равнотежа међу њима, кад неки од њих почне да се лучи превише или премало.
1
Фото: Приватна архива

Тада постају деструктивни, уништавају ћелије и ткива и доводе до развоја многих болести - објашњава др Ана Гифинг, специјалиста превентивне медицине и анестезиологије са реаниматологијом, поводом њене нове књиге „Хормони, анђели или демони”.

- Ову књигу, заправо приручник, наменила сам женама у циљу кратког разјашњења неких питања које се тичу „женских” проблема, са посебним освртом на менопаузу јер бих желела да мало загребем по површини зебње од хормонске терапије, да она престане да буде страх и трепет - каже др Ана Гифинг која се школовала у најпознатијим едукационим центрима и европским и америчким клиникама, а европски испит из превентивне медицине и ендокринолошке терапије менопаузе положила 2006. године у Аустрији.

Да ли је менопауза пролазно стање као што је већина жена доживљава?

- У мојој пракси, често чујем жене које ми говоре да су релативно лако прошле „ту“ фазу, или „моја мама није ни осетила да је имала менопаузу“, „моја сестра се знојила само годину дана и после – ништа, одлично је прегурала менопаузу”. Али, менопауза никако није пролазна станица, већ је место сталног боравка до краја живота, то никада немојте да заборавите. Не ради се о стању које неминовно води ка болести, али свакако мења живот и то не на боље.

Да ли је истина да жене све раније улазе у менопаузу?

- Године старости при уласку у менопаузу варирају од 35 до 55, према статистици коју сам 2016. године урадила на 360 мојих пацијенткиња, просек година уласка у менопаузу је 45.62 године. Моја најмлађа пацијенткиња је имала престанак циклуса са 29 година, а најстарија са 64 године. Најчешћи симптоми менопаузе су смањена концентрација, промене расположења, туга, брига, нервоза, промене на кожи у смислу суве и стањене коже. Јавља се несаница, губитак самопоштовања, некоординисан ход, болови у зглобовима, а око 80 одсто жена има губитак сексуалне жеље. Истовремено, велики број жена се суочава са сувоћом вагиналне слузнице и очију. Ту је и смањење либида, вагинална сувоћа и незадовољство због масних наслага. Многе жене се жале на надимање и појаву гасова и затвора, а валунзи или таласи топлоте су ипак један од најчешћих проблема са којима се жене суочавају већ у перименопаузи, а нарочито у менопаузи.

Да ли хормонска терапија успешно решава те тегобе?

- Циљ терапије није решавање непријатних, фрустрирајућих тегоба, већ довођење у равнотежу хормона, да би та равнотежа очувала здравље жене и омогућила достојанствено старење и дужи живот. Хормонском терапијом се читав организам штити и помоћу ње се одржава здраво стање меморије, срца, зглобова, мишића, костију и свих органа.

У сарадњи са гинеколозима, ја у пракси преписујем и синтетске и биоидентичне хормоне. У ранијим временима су у хормонској терапији примењивани хормони изоловани из урина носећих кобила, а данас се најчешће примењују различити синтетски облици. Они се не везују у потпуности за наше рецепторе и дозирање није индивидуално, па се у пракси дешава да исти хормон пије жена од 55 килограма, као и она од 84 килограма.

Шта је биоидентична хормонска терапија?

- Биоидентична хормонска терапија подразумева примену супстанци изолованих из биљака, а које се у потпуности везују за наше рецепторе, јер имају исту структуру као наши хормони. Она је индивидуална и дозе се примењују за свакога понаособ у складу са лабораторијским резултатима и симптомима, као и пратећим болестима и здравственом стању уопште.

Биоидентични хормони су супстанце које се користе терапијски у циљу
надокнаде наших природних хормона. Један од првих и најпознатијих биоидентичних хормона је инсулин. Када услед неког обољења, овај хормон гуштераче престане да се лучи
у довољној мери, приступа се циљаној терапијској процедури. Данас се корити синтетски, јер се тиме смањила могућност настанка алергије на биоидентични животињског порекла. Треба нагласити да без овог хормона човек не би могао да живи, али то се односи и на све остале хормоне. Велики број људи не зна да су биоидентични хормони потпуно исти као и
они које производи наше тело. Да би га наш организам препознао, хормон мора бити апсолутно једнак људском хормону. Уколико није идентичан љдуском организму, онда се више не говори о
хормону, него о леку.


Тело сигнализира поремећај

Ко све може да користи биоидентичне хормоне?

Биоидентичне хормоне могу да користе сви који имају проблема са хормонским дисбалансом. Уколико тело шаље сигнале као што су честе промене расположења, претерана жеља за слатком, сланом или масном храном, као и кафом, треба проверити хормонски статус и да ли је дошло до поремећаја хормона. Кад се појаве први знаци еректилне дисфункције или било каква промена у ерекцијама, осим резултата хормонских анализе, било би изузетно важно урадити и комплетан кардиолошки преглед, јер осим хормонског узрока, промене на крвним судовима могу бити окидач за ове појаве.


Како хормонска терапија утиче на организам?

Када се започне примена хормонске терапије, веома брзо долази до осећаја прилива позитивне енергије, како физички тако и ментално. Комплетан физички изглед се мења, а расположење расте. Уравнотежењем хормона чувамо своје здравље, а њих можемо регулисати уколико се држимо здравих животних навика: правилна исхрана, релаксација и физичка активност. Не треба чекати да жлезде престану са радом, треба им пружити помоћ већ када покажу прве знаке исцрпљености. Уравнотежени хормони превенирају узимање лекова, које наше тело не познаје као своје и који имају пуно нуспојава.

Када могу очекивати резултате?

Сваки организам је прича за себе. Свако различито реагује на хормонску терапију, нарочито кад су у питању биоидентични хормони. Док неки резултате уоче већ после пар дана, код других се бенефити испоље после месец до два месеца примене. Највећи број пацијената изјављује да већ за неколико дана примене терапије имају осећај да су се препородили у потпуности.

Да ли се примена хормона одражава на телесну масу?

Хормонски баланс позитивно утиче на организам, метаболизам, и телесну масу. Истовремено треба одржавати добру цревну флору, правилне животне навике, и упражњавати физичку активност. То и није тешко кад се енергија врати у нормалу и када се човек осећа
млађи и активнији уз терапију. Примена биоидентичних хормона није директно повезана са телесном масом.

Да ли се биоидентични хормони могу набавити без рецепта?

Биоидентични хормони утичу на многе метаболичке активности, па се морају одредити прецизне дозе, облик препарата, као и начин примене коју преписује искључиво лекар. Не би требало да се користе без лекарског надзора, иако се код нас неки хормони могу купити у апотеци без овереног рецепта. Као и за хормоне, овај савет важи за скоро све суплементе, да бисмо били здрави и витални, потребно је циљано и потпуно индивидуално примењивати сваку терапију. О биоидентичним хормонима се информације могу добити искључиво од лекара који има међународну лиценцу и специјалну диплому званичне европске или америчке школе за биоидентичну хормонску терапију.

Снежана Милановић

EUR/RSD 117.7502
Најновије вести