Експериментална терапија гена спасила дечака

ВАШИНГТОН: Један деветогодишњи дечак са неизлечивом кожном болешћу, који је био у критичном стању, поново иде у школу и живи нормалан живот. 
DNK, genetski iženjering Foto: freeimages.com
Фото: freeimages.com

Његов пример је један од најилустративнијих који описују шта терапија генима може да постигне, пренео је "Глас Америке".Дечак, чији родитељи су тражили да остане анониман, донедавно је патио од ретке генетске болести коже, због које је свуда по телу имао отворене ране и пликове.Био је у јаким боловима, а његови лекари кажу да нису имали никакве друге опције, док дечаков отац није тражио да размотре експерименталну терапију генима.

"Мислили смо да не можемо ништа да урадимо за то дете и определили смо се за палијативну негу. Разговарали смо са породицом, а они су нас преклињали да учинимо нешто у вези са тим, да пробамо све што можемо и тако смо ступили у контакт са професором Делуком и разговарали о овом случају. Он је понудио да нам да кожу да прекријемо читаво дечаково тело", наводи Тобијас Ротефт из Универзитета Рур.

Терапија италијанског лекара Микелеа Делуке још је била у експерименталној фази, али се он сложио да је испроба као терапију и последњу наду за дечака.Његов тим је узео мали узорак здраве коже дечака, убацио здраву верзију гена који је изазвао болест и затим направио квадратни метар коже за дечака. 

Лекари су затим налепили нову кожу на дечака током три различита хирурушка захвата, од којих је први била почетком 2016. године.

"Већ му је било боље после прве трансплантације на рукама и ногама у октобру. После друге трансплантације, веће на леђима, регенерација коже имала је ефекта за дечака. Одмах се боље осећао. Његове виталне функције биле су боље и тада смо схватили да смо успели", рекао је Ротефт.

"Успело је и ми смо срећни да је успело. Тај дечак се поново вратио свом нормалном животу. О томе смо сањали и било је могуће. Добро је", додао је он.

Од ивице смрти до нормалног живота. Две године касније дечак се вратио у школу, не узима лекове и живи потпуно нормалан живот. Међутим, тим лекара пратиће његово стање веома пажљиво током времена, због рака коже или било које друге компликације, навео је "Глас Америке".

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести