“Повећани унос хране, такозвано преједање, може бити разлог различитих гастричних тегоба. Поремећај варења може бити узрок стварања желудачне хлороводоничне киселине или може бити последица вишњка или мањка стварања киселине и недостатак ензима”, рекла је за Танјуг фармацеут Рада Јаковљевић.
Она је навела да се од симптома могу јавити горушица, мучнина, нелагоде и појачано стварање гасова.
"У зависности шта се јавља код пацијената, такве буду и наше препоруке. У случају повећаног стварања киселине јавља се горушица, наша препорука су лекови који смањују стварање хлороводоничне желудачне киселине, а то су антациди, блокатори, Х2 рецептори, инхибитори протонске пумпе, а ако је последица недостатка ензима могу да се укључе и препарати на бази ензима. Ту су лекови који стимулишу мотилитет”, рекла је Јаковљевић.
Она је навела и да је најбоља препорука умереност, али да ако је је већ дошло до фазе преједања препорука је шетња или чајеви на бази нане, камилице или кима.
Може се узимати и кисела вода, лимунада или сок од поморанџе, рекла је Јаковљевић.