Форбс: Србија савршен пример ефикасног оквира за вакцинацију

ЏЕРЗИ СИТИ: Амерички магазин Форбс пише како је неколико држава успело да постану лидери у организовању дистрибуције и администрирања вакцина а да су међу њима Грчка, Уједињени Арапски Емирати, Израел, као и Србија.
Forbs/EPA/Fernando Villar
Фото: EPA/Fernando Villar

Форбс наводи да Србија представља савршен пример успостављања оптимизованог и ефикасног оквира за спровођење кампање вакцинације, те да грађани Србије имају бројне опције да могу да бирају - да ли желе да се вакцинишу, а на избор им је остављено и да одреде коју вакцину желе да приме и на ком месту.

Форбс преноси рећи саветника премијерке Ане Брнабић, Вукашина Гроздића да је кампања вакцинације пажљиво испланирана унапред, још пре него што је стигла прва испорука вакцина у децембру.

Пренете су и речи премијерке Ане Брнабић да је овај јединствен приступ изабран како би грађанима дали слободу избора, у циљу повећања поверења јавности, а тиме и стопе вакцинације.

Форбс подсећа да грађани Србије тренутно могу да се вакцинишу на 410 места широм земље у готово свим градовима, а у Београду на 18 места, укључујући и на Београдском сајму, где на дневном нивоу може да се вакцинише 8.000 људи.

У Србији је од 26. јануара администрирано 4,5 доза на 100 становника, а укупно 300.000, што је ставља на друго место у Европи, а седмо на свету по броју вакцинисаних грађана, подсећа амерички магазин.

Амерички магазин преноси и речи заменика генералног секретара Владе Петра Јањића да је тим владе обезбедио беспрекорну огранизацију и одличну координацију разлицитих актера који учествују у процесу, уз асистенцију праве технологије која је омогућила његову неометану аутоматизацију.

Форбс такође наводи и да је Влада Србијетакође имплементирала нову дигиталну платформу за дистрибуцију вакцина и заказивање која омогућава повезивање различитих актера који учествују у процесу вакцинације и која олакшава дељење информација, међусобну сарадњу и управљање у оквиру јединственог система који користи комплексни алгоритам. Он аутоматски одређује датум вакцинације неколико дана унапред, а за сваког грађана понаособ се проверава жељени тип вакцине у односу на узраст, професија односно припадност приоритетним групама, здравствено стање и расположиви термини на местима за вакцинацију, што Форбс оцењује као позитивно.

Платформа не само да олакшава и убрзава вакцинацију, већ омогућава и анализу ситуације у реалном времену која информише о критичним аспектима операције, како се оценује. То значи да систем пружа информације о интересовању за вакцинацију међу грађанима и стварни одзив, као и увид у то да ли треба појачати кампање јавног здравља, да ли је потребно набавити више доза и слично, истиче амерички магазин.

Осим тога, у позитивне стране система који се користи у Србији Форбс сврстава и анализу профила вакцинисаних грађана која омогућава се утврди процена мера против пандемије и могућност њиховог евентуалног ублажавања или пооштравања. Надгледање процеса дистрибуције доза које платформа омогућава је такође од изузетног значаја, како се оцењује.

Форбс истиче да читавом процесом није задовољна само Влада, него и грађани Србије који су на друштвеним мрежама у великом броју изразили задовољство овом дигиталном иницијативом, као и свеукупним искуством.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести