ГЕНЕТИКА НИЈЕ ЈЕДИНИ КРИВАЦ ЗА СЕДУ КОСУ: Ево који су могући разлози и шта радите погрешно

Чим се појави прва седа коса, многи људи одмах почињу да фарбају косу Али уместо да се прерано опростите од природне боје косе, требали би најпре да проверите крвне вредности, поготово док сте млади јер разлог појаве седих често може бити недостатак храњивих материја.
2
Фото: pixabay.com

Дакле за седу косу није одговорана само генетика. За боју косе одговоран је пигмент меланин. Међутим, у старијој доби ћелије у корену длаке више не могу довољно да производе аминокиселину тирозинског типа из које се синтетише мелатонин.

Резултат је да коса поступно губи боју. У зависности од ваших предиспозиција, седа коса може се појавити рано или касно. У случају првог, међутим, иза тога може стајати и недостатак храњивих материја, пише Нови лист.

Витамин Б5 / пантотенска киселина

Витамин Б5 штити косу од оштећења и активира важне метаболичке процесе у корену косе. Недостатак, с друге стране, може довести до тога да се не формира довољно пигмената боје и да коса постане седа. Пуно витамина Б5 налазимо у животињским производима као што су говедина, риба или млеко.

Витамин Б12

Будући да се нутријент налази скоро искључиво у животињским производима, људи који једу веганску или вегетаријанску храну посебно се морају борити с недостатком. То не само да утиче на седу косу, већ такође може узроковати губитак косе, умор, проблеме с концентрацијом и трнце у ногама.

Фото: pixabay.com

Витамин Д

Производња меланина такође може бити поремећена ако је унос витамина Д премали. Остали симптоми могу укључивати губитак косе, умор и болове у телу. Међутим, нутријент се тешко може унети храном. Заправо, кожа најбоље апсорбује витамин Д од сунца, али то може само ако није нанета крема за сунчање. Будући да се не препоручује интензивно сунчање без заштите од сунца, након саветовања с лекаром, у случају недостатка, боље је користити одговарајући додатак исхрани.

Бакар

Недостатак бакра такође може довести до седе косе, јер без нутријената не може се произвести тирозин, а тиме ни мелатонин. Бакар је саставни део протеина тирозин киназе, који је такође укључен у пигментацију косе. Посебно велику количину бакра садрже банане, индијски орашчићи, кафа, зелени чај и соја.

Омега-3 масне киселине

Нашем телу потребне су незасићене омега-3 масне киселине за разне метаболичке процесе. Такође штите ћелијску мембрану, што значи више сјаја, гушћи раст косе и заштиту пигмената боје за косу. Омега-3 масне киселине углавном се налазе у риби, уљу репице, ланеном уљу и орашастим плодовима.

Нови лист

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести