Како доктор каже: Чизме зими чувају главу

И за многе млађе особе у пуној снази, а нарочито оне старије, зима није нимало идилична.
zima sneg
Фото: pixabay.com

Нарочито због леда који је на неочишћеним путевима и тротоарима закамуфлиран слојем снега па само један неопрезан корак може завршити падом и тешким повредама, попут фрактуре главе, кукова или ручних и ножних зглобова. С обзиром на то да кости с годинама постају све слабије и крхкије, последице су често фаталне. Зато ваља одабрати обућу прилагођена зимским условима, дакле, да је стабилна и рапавих ђонова да се не клиза. Без преке потребе не треба излазити, најбоље је остати код куће док комуналци не обаве своје послове по улицама, али ако се, ипак, мора изаћи, по повратку се треба одмах изути јер се разношењем снега на поду стварају потенцијало опасне клизаве површине.

Хладно време може довести до промрзлости и снижавања температура тела. По подацима америчког Центра за контролу и превенцију болести, више од половине жртава хипотермије су људи старији од 65 година. Зато је битно топло и слојевито одевање, које подразумева као обавезан “инвентар” дебље чарапе, топао капут, шал, рукавица и капу.

Због проређених излазака, смањена је и комуникација с околином, што код сениора буди осећај самоће и изолованости, познат и као зимска депресија. А некада је и само један телефонски позив током дана довољан да се разбије монотонија тишине. Уз то, добра је прилика и да се продубе односи с најближим комшијама.

Пре него што се укључе камини и пећи, потребно је превентивно проверити да ли су очишћени, без обзира на врсту енергената које користе, јер због лоше вентилације може доћи до цурења опасних количина угљен-моноксида, смртоносног гаса без боје и мириса, честог узрока тровања, експлозија и пожара.

И. Миклоши

EUR/RSD 117.5895
Најновије вести