У 2021. биће пуно нових мутација вируса, мора се навићи на то

ЛОНДОН: Директор Оксфордске групе за вакцину Едру Полард упозорио је да ће ове године бити много више мутација корона вируса и да се мора навићи на то, али и да би постојеће вакцине могле брзо да се прилагоде новим сојевима ковид-19.
uzimanje brisa na virus/Fonet/AP
Фото: FoNet

Док се радујемо због вакцина, током 2021. године срешћемо се са пуно нових сојева ковид 19 и мораћемо да се навикнемо на то, изјавио је Полард за Би-Би-Си.

По њему, најважније питање је да ли су неке од ових нових мутација прилагођавање вируса због имунитета међу људском популацијом, односно, како је рекао, "да ли је то због самог вируса или заиста као резултат вакцинације."

Полард наглашава да се нове верзије вируса откривају у раној фази и да ако буде потребно, вакцине ће бити "прилагођене врло брзо."

Он се слаже са мишљењем епидемиолога Џона Едмундса који је рекао за ББЦ Радио 4 да је „вероватно“ да у Великој Британији већ постоје случајеви обе бразилске мутације корона вируса.

Једна смо од најповезанијих земаља на свету, па би ми било необично да неке такве случајеве нисмо увезли у Велику Британију, закључује Полард.

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести