Висококалорична храна и на дијеталном јеловнику

Оно што човек једе мора да се базира на личним здравственим циљевима и укусу, а не само на томе колико нека намирница има калорија. 
cokolada
Фото: pixabay.com

Према Малини Малкани, портпаролки Академије за исхрану и дијететику, ако је човеку циљ одржавање тежине или губитак исте, важно је остати у одговарајућем распону калорија, али не смеју се занемарити ни здравље и укус појединца.

Чак и у добро уравнотеженој и пропорционалној дневној исхрани, свакако постоји простор за уживање у омиљеним посластицама, висококалоричној или некој другој врсти хране, изјавила је Малина Малкани.

Балансирање одговарајућег распона калорија и потребе за хранљивим материјама осетљив је плес за целокупно здравље.  Докторица Али Вебстер, помоћница директора за прехрамбене комуникације при Међународном већу за информације о храни, додаје да би људи требало да гледају на контекст њихове целокупне исхране како би направили најбољи избор намирница.  Ово су неке од намирница с већим бројем калорија које би људи ипак требало умерено да једу јер имају многобројне благодети за здравље.

Орашасти плодови

Намирнице попут орашастих плодова које имају више масноћа имају и већи број калорија. Један грам масти је девет калорија, док је један грам протеина или угљених-хидрата само четири калорије, каже Малкани.

Орашасти плодови су изврстан начин за побољшање општег стања организма јер су богати протеинима, влакнима и здравим мастима, као и многим витаминима, минералима и фитонутријентима, каже Малкани. Докторица Али Вебстер додаје да су здраве моно и полинезасићене масти у орашастим плодовима и семенкама повезане с мањим ризиком од кардиоваскуларних болести.  Захваљујући протеинима које садрже након што их поједу, људи се осећају ситим, за разлику од намирница пуних калорија, а сиромашних хранљивим материјама, као што су чипс или колачи. То може бити један од разлога зашто истраживања показују да је чешћи унос ораха повезан с губитком тежине и превенцијом дебљања. Ораси имају око 100 калорија по оброку, зависно од типа ораха

Авокадо

Авокадо је висококалорично воће које је богато мононезасићеним масноћама здравим за срце - каже Малкани.  Вебстер додаје да је и добар извор бакра, фолата, влакана и витамина К. Плус, масноћа у авокаду помаже телу да апсорбује хранљиве материје које су топиве у мастима из других намирница, укључујући витамине А, Д, Е и К. Око 240 калорија по авокаду.

Чија семенке

Сићушне чија семенке садрже пуно калорија и хранљивих материја. Не само да су богате влакнима, већ и калцијумом, протеинима, омега-3 масним киселинама, цинком и бакром, каже Вебстер. 

Чија семенке могу снизити крвни притисак, а имају и противупални учинак захваљујући здравим масноћама као што су АЛА и омега-3. Око 70 калорија по кашичици.

Маслиново уље

Маслиново уље је изврстан извор мононезасићених масти, што би могло смањити ризик од срчаних болести, тврди Вебстер. Здравствене предности уља су бескрајне захваљујући високим количинама омега-6, омега-3, витамина Е и витамина К. Уље може побољшати све, од функције мозга до здравог управљања тежином. Најбоље маслиново уље је 100 посто екстра девичанско. Око 120 калорија по кашичици.

Млечни производи

Млечни производи су пуни протеина, калцијума, витамина Д, калијума и добрим бактеријама које потпомажу здравље пробавног система, тврде Малкани и Вебстер.

Иако и пуномасна и лајт верзија млечних производа садрже ове нутријенте, пуномасни производи су јачег и пунијег укуса. Вебстер каже да то оставља људе задовољним у поређењу с онима који једу лајт верзије.

Ова додатна масноћа такође помаже људима да се осећају сити, што може бити велика помоћ у настојању да се изгуби који килограм вишка, каже Малкани.

Треба имати на уму да ако људи више воле пуномасне производе као што је сир или млеко, онда би требало да бирају лајт верзије осталих млечних производа како би смањили унос засићених масти из других извора. Око 149 калорија по шољи млека.

Црна чоколада

Какао и црна чоколада су пуни антиоксиданса и других здравих хранљивих материја. Висококвалитетна црна чоколада је богата влакнима, гвожђем, магнезијумом, бакром и неколико других минерала. Сва та здрава својства црне чоколаде побољшавају рад мозга, смањују ризик од срчаних болести и позитивно утичу на крвни притисак. 

Слично као и код маслиновог уља, што већи квалитет уља - веће су користи. Зато се треба одлучити за тамну чоколаду са 70 посто или више какао праха. Око 620 калорија на 100 грама.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести