Студија је пратила 60 здравих испитаника током 12 недеља, при чему је половина њих свакодневно конзумирала прах од бруснице, док је друга половина примала плацебо. Резултати су били изненађујући – испитаници који су конзумирали бруснице показали су значајно побољшање у памћењу у свакодневним догађајима, бољу циркулацију крви у мозгу и чак смањење нивоа „лошег“ холестерола.
Вођа истраживања Др Давид Ваузоур, истиче да је ово једна од првих студија која истражује дугорочни утицај брусница на когнитивне способности и здравље мозга. Резултати су веома охрабрујући и могу послужити као основа за будућа истраживања о утицају бруснице и сличних бобица на здравље мозга.
Бруснице су познате по својој моћи у борби против слободних радикала у телу, захваљујући антиоксидансима попут витамина Ц и Е, као и флавоноидима. Осим тога, богате су влакнима, што може помоћи у промовисању здравог варења и очувању здравља уринарног тракта.
Ове мале бобице можда крију велику тајну за очување нашег ума и тела у будућности.
Дневник/Крстарица