broken clouds
28°C
01.07.2025.
Нови Сад
eur
117.174
usd
99.8841
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АМЕРИЧКИ НАУЧНИЦИ Разградња шећера може смањити ефекте Алцхајмера

01.07.2025. 10:54 11:05
Пише:
Извор:
Танјуг/Дневник
Mozak
Фото: Pixabay.com

НОВАТО: Шећер је нови адут у борби против Алцхајмерове болести и других облика деменције, наводи се у научној студији коју је спровео Kалифорнијски институт Бак за истраживање старења и објавио у часопису Nature Metabolism.

Експерименти спроведени на воћним мушицама (Drosopila melanogaster) и на људским ћелијама узгајаним у лабораторији указују да неурони сагоревају шећере, готово једини извор енергије који им је на располагању, на другачији начин него што се раније мислило, преноси агенција АНСА.

Студија открива да је овај механизам уско повезан са акумулацијом токсичних протеина типичних за неуродегенеративне болести, као и да то отвара пут будућим терапијама против Алцхајмерове болести и других облика деменције.

Глукоза се складишти у телу, посебно у јетри и мишићима у облику гликогена, а мале количине овог сложеног шећера присутне су и у мозгу.

Фото: pixabay.com

Нова студија доводи у питање досадашње схватање ефеката гликогена у мозгу, јер открива да гликоген не остаје само инертан у мозгу већ је укључен у његове патологије.

Истраживачи су заправо открили да мозак погођен деменцијом акумулира вишак гликогена што по свему судећи погодује прогресији болести.

Ослобађањем наслага шећера и обнављањем активности ензима неопходног за његову разградњу, аутори студије су показали да могу да смање токсични ефекат акумулације протеина како код животиња, тако и код људи.

Извор:
Танјуг/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар