АМЕРИЧКИ НАУЧНИЦИ Разградња шећера може смањити ефекте Алцхајмера
НОВАТО: Шећер је нови адут у борби против Алцхајмерове болести и других облика деменције, наводи се у научној студији коју је спровео Kалифорнијски институт Бак за истраживање старења и објавио у часопису Nature Metabolism.
Експерименти спроведени на воћним мушицама (Drosopila melanogaster) и на људским ћелијама узгајаним у лабораторији указују да неурони сагоревају шећере, готово једини извор енергије који им је на располагању, на другачији начин него што се раније мислило, преноси агенција АНСА.
Студија открива да је овај механизам уско повезан са акумулацијом токсичних протеина типичних за неуродегенеративне болести, као и да то отвара пут будућим терапијама против Алцхајмерове болести и других облика деменције.
Глукоза се складишти у телу, посебно у јетри и мишићима у облику гликогена, а мале количине овог сложеног шећера присутне су и у мозгу.
Нова студија доводи у питање досадашње схватање ефеката гликогена у мозгу, јер открива да гликоген не остаје само инертан у мозгу већ је укључен у његове патологије.
Истраживачи су заправо открили да мозак погођен деменцијом акумулира вишак гликогена што по свему судећи погодује прогресији болести.
Ослобађањем наслага шећера и обнављањем активности ензима неопходног за његову разградњу, аутори студије су показали да могу да смање токсични ефекат акумулације протеина како код животиња, тако и код људи.