scattered clouds
16°C
01.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2105
usd
103.2874
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕВО ШТА ТРЕБА ДА ЗНА ОНАЈ КО ЈЕДЕ СВИЊСКУ МАСТ Овако она заиста утиче на тело

30.05.2025. 14:30 14:36
Пише:
Извор:
Ало.рс, Слободанка Ћорић
b
Фото: Pixabay.com/ Ilustracija

Засићене масне киселине су кључне за наш нервни систем и ћелијске мембране.

Масти имају тачку димљења на 190°Ц, док уља на 270°Ц. Масти не стварају слободне радикале и трансмасне киселине када се загреју

Да ли је маст здрава и јефтинија? Да ли се свињске масти разликују и да ли организам треба постепено навикавати на маст, ако је до сада нисмо користили?

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, проф. др Војислав Перишић, гастроентеролог, изнео је став да је маст некада била главни извор масноћа, док је индустрија касније донела разноврсна уља која су олакшала припрему хране.

"Лично верујем да је то био начин манипулације. Масти су изузетно здраве; одређене масне киселине у мастима имају антиинфективна својства и могу се користити за третирање рана", рекао је проф. др Војислав Перишић.

Др Верослава Станковић, специјалиста исхране, додала је да је средином осамдесетих година започета кампања против масти, али да кардиоваскуларне болести и дијабетес и даље узимају данак, што сугерише да маст није прави проблем. 

"Маст је полужитка на собној температури и садржи незасићене масне киселине које су такође присутне и у маслиновом уљу, као и полинезасићене масне киселине комбинације омега-3 и омега-6," објаснила је др Станковић.

"Засићене масне киселине су кључне за наш нервни систем и ћелијске мембране. Масти имају тачку димљења на 190°Ц, док уља на 270°Ц. Масти не стварају слободне радикале и трансмасне киселине када се загреју. Свињска маст садржи и значајну количину витамина Д, посебно када се свиње хране напољу. Једна кашика свињске масти може садржати и до 1.000 интернационалних јединица витамина Д", додала је др Станковић.

Проф. др Војислав Перишић је нагласио и важност витамина Д, рекавши: "Витамин Д је антиинфективни и антиаутоимуни витамин који користим у лечењу својих пацијената. Свињска маст је здрава и боља од лососа, с обзиром на то да је већина лососа на тржишту вештачки узгајана, осим оног са Аљаске који је скупљи."

 

Ало.рс, Слободанка Ћорић

Извор:
Ало.рс, Слободанка Ћорић
Пише:
Пошаљите коментар