НОВАК ЈЕ УЗ МЕСО, ШЕЋЕР И ГЛУТЕН, ИЗБАЦИО И ОВО! Умор и проблеми са дисањем постали су прошлост
Ђоковић последњих година не конзумира ништа што потиче од животиња, укључујући месо, млеко, сир и јаја.
Новак Ђоковић након што је открио да болује од целијаклије, прешао је на безглутенску исхрану, што се брзо позитивно одразило на његово опште стање, форму и игру.
Он је 2010. године скроз избацио глутен због чега је значајно подигао ниво енергије и готово одмах се решио хроничног умора.
"Избацивање глутена, протеина који се налази у пшеници и другим житарицама, елиминисало је главни узрок упала и пробавних проблема. Ова промена није само побољшала његову пробаву, већ је помогла и у смањењу упала у целом телу, што је кључно за опоравак и перформансе у физички захтевном спорту као што је тенис. Избегавањем глутена, Ђоковић је успео да одржи константан ниво енергије и концентрације, како на терену, тако и ван њега", наводи се на сајту.
Месо и производи животињског порекла
Ђоковић последњих година не конзумира ништа што потиче од животиња, укључујући месо, млеко, сир и јаја.
– Срећан сам што сам на оваквој исхрани и што играм на овом нивоу. На почетку је било много критика, људи око мене нису веровали да могу да издржим, било је пуно сумњи и питања. Прошао сам кроз различите фазе прилагођавања на нови стил живота – рекао је Новак и додао:
– Ово није само дијета – постоји и етички разлог, свест о свему што се дешава животињама, о клању и условима на фармама. Све то има огроман утицај и на климатске промене, иако многи о томе не желе да говоре. То је за мене важније и од саме игре – то је животни приступ на који сам поносан. Надам се да ће мој пример инспирисати и друге спортисте да пређу на овакав режим, јер могу да се добро опорављају, да имају снагу и мишиће. Нисам дизач тегова, али имам савршен баланс снаге, брзине и издржљивости. Ништа ми не фали. И даље ћу уживати у овоме.
Млеко и млечни производи
На поменутом сајту истиче се да је још једна важна промена у Ђоковићевој исхрани било избацивање млека и млечних производа.
Као и глутен, млеко код многих може изазвати упале и проблеме са варењем. Код Новака је ова промена поправила варење и помогла у решавању респираторних проблема, а такође је позитивно утицала на његову издржљивост на терену.
Шећер
Још једна намирница која је строго забрањена у Ђоковићевој кући је – шећер. Позната је анегдота како је након освајања Аустралијан опена 2012. пожелео чоколаду и себи дозволио само једну коцкицу.
То, наравно, не значи да не конзумира угљене хидрате – често једе тестенину за ручак, али искључиво безглутенску. Он заправо избегава прерађене шећере који се налазе у слаткишима и газираним пићима.
Слаткиш којем не може да одоли су урме – богате влакнима и са ниским гликемијским индексом (42), сјајан су избор када пожелите десерт.
У својој књизи "Сервирај за победу" из 2013. године, Ђоковић открива да је новозеландски манука мед једна од тајни његове исхране. Сваког јутра поједе две кашичице са великом чашом воде собне температуре, а понекад га користи и током дана, па чак и између сетова на мечевима.
Манука мед је познат по високом садржају витамина Б комплекса, калцијума, бакра, гвожђа, магнезијума, калијума, натријума и цинка, преноси Story.hr.