ПУШАЧИ, ОВО СЕ ВАС ТИЧЕ! Једно воће што „глуми поврће“ препородиће ваше тело.... или бар покушаће!
Ова 1 намирница ће препородити пушаче – крцата је витаминима, одлична за срце и крвне судове!
Парадајз – намирница коју сваки пушач треба да конзумира!
Парадајз је изузетно корисна намирница коју многи не једу довољно често, иако је препун витамина и минерала кључних за здравље нерава и нормалну циркулацију крви. Посебно је значајан за пушаче, јер може помоћи у смањењу штете изазване конзумирањем дувана, преноси аваз.ба.
Кувани парадајз – још здравији избор
Кувањем парадајза повећава се ниво ликопена, снажног антиоксиданса, што га чини још кориснијим у поређењу са сировим парадајзом. Зато је препоручљиво укључити кувани парадајз у свакодневну исхрану.
Здрава и блистава кожа
Парадајз је богат витамином Ц, природним антиоксидансом који помаже у одржавању сјаја и здравља коже. Осим тога, садржи витамин А, гвожђе и калијум, који су кључни за очување здравља нерава и нормалне циркулације. Присуство витамина К доприноси правилном згрушавању крви.
Захваљујући кумаринској и хлорогенској киселини, парадајз може ублажити штетне ефекте конзумирања цигарета, па је корисно да га пушачи редовно конзумирају.
Савезник у мршављењу
Парадајз је одличан избор за оне који желе да смршају. Садржи мало калорија и пуно влакана, што доприноси дужем осећају ситости и олакшава губитак масних наслага. Редовно конзумирање парадајза може бити драгоцен додатак уравнотеженој исхрани.
Воће или поврће?
Иако се парадајз често сматра поврћем због свог начина узгоја и кулинарске примене, технички гледано, он је воће. Европљани су први почели да га посматрају као воће, али у свакодневној употреби, често се сврстава међу поврће због своје употребе у јелима.
Да бисте искористили све благодети парадајза, трудите се да га једете свакодневно, било свежег или куваног!