Органска производња позитивно утиче на цео екосистем ПРОИЗВОЂАЧ УЧИ И ПРИЛАГОЂАВА СЕ НОВИМ ПРАВИЛИМА
Произвођач у органској производњи води рачуна о земљишту – не користи пестициде, анализира тло, обогаћује га стајњаком и узгаја легуминозе ради побољшања плодности.
Tакође, брине о биљкама – примењује плодоред, сади „добре суседе“, користи природне препарате за јачање имунитета биљака. Кад су животиње у питању, не употребљава антибиотике и лекове насумично, него превентивно уз употребу пробиотика, здравих хигијенских и просторних услова доприноси смањеном стресу код животиња. Ово је брига и о човеку – еколошки приступ смањује загађење, доприноси здравијем окружењу и помаже у изградњи здравих животних навика.
Органска производња позитивно утиче на цео екосистем и помаже у прилагођавању климатским променама. Њене користи су вишеструке – економске, еколошке и здравствене, а дугорочно доносе боље разумевање природе и одрживости производње. Да би се све ово остварило, потребна је опсежна контрола. Како се то изводи?
Контролно тело води произвођача кроз процес сертификације, тумачи правила и осигурава усклађеност са прописима. Међутим, важно је напоменути да сертификационо тело не може бити саветник у производњи, јер би то представљало сукоб интереса. Његова улога је да врши контролу и процени у којој мери произвођач поштује правила органске производње. Период конверзије служи управо томе – то је прелазна фаза током које произвођач учи и прилагођава се новим правилима, стиче увид у процесе контроле и сертификације, развија свест о превентивним мерама заштите биљака и животиња и анализира дозвољена средства и израђује план заштите.
Током овог периода одређене грешке се толеришу, јер произвођач „савладава градиво“. Његов производ још не добија ознаку „органски производ“, већ „производ из периода конверзије“. Иако конверзија може бити захтевна, произвођачи у овом периоду остварују право на субвенције, које су значајно више у односу на конвенционалну производњу.
Управо због тога што овај процес носи своју тежину и захтева време прилагођавања, уз могући смањени принос и приходе.